Volt nekem egy Orion 961-es televízióm

No persze volt nekem több tévém is, de most csak erről az egyről lesz szó. Teljesen felesleges volt. Más teljesen felesleges kacatjaim is voltak, és még vannak is. Sok helyet foglalt. (a többi kacatom úgyszintén) Gondoltam elfér ez kisebb helyen is (szadista egy ötlet), ezért zanzásítottam a doboz tartalmát. (a TV védők szervezetének tiltakozása ellenére) Alább látható az eredmény. Elölről, hátulról, kívülről, valamint a szétszedtem project keretében természetesen belülről is.

Szerintem szép lett. Talán kicsit sűrűn vannak a dolgok az előlapon, de jól elrendeztem őket. Egészen logikus lett a kezelése. Néhány év pihenés után elővettem, mert hirtelen kellett egy térerőmérő. Szinte azonnal megtaláltam a bekapcsoló gombját!

De jöjjenek a részletek!

Szóval ott tartottam, hogy bekapcsoltam, majd rögtön meg is ijedtem, mikor hirtelen teljes hangerőn megszólalt. Bevallom őszintén, hogy nem gondoltam volna, hogy van a dobozban hangszóró! (gonosz konstruktőr állatját nekije) Ide hátulra lett elrejtve a hangszóró. Furcsa tónusú fémes, mondhatni hangja van. Amúgy elsőre azt hittem, hogy a hűtés miatt van ez a kis szellőzőrács.
Antenna ki/be, monitor, meg még valami csatlakozó. Hát igen... Nem ártott volna a hátlapot is feliratozni. A tuchel aljzatba kellett csatlakoztatni a monitort. A monitor is megvan valahol a pincében. Olyan 4 vagy 5 col képátlójú, valami számítógéphez való dologból lett átalakítva.
A doboz tetejét levéve, először a dokumentáció tárul a szemünk elé. Én a részemről bele szoktam tenni a rajzokat a dobozba. Áldom is magam néha ezért a jó szokásomért! Később - már úgy értem, hogy javításkor - nem kell keresni a papírokat. (úgysem lelném fel őket) No nem mintha a doksi alapján el lehetne igazodni a dobozban. Ennek a masinának (is) nagyon hiányos a leírása. Ennél már csak a woblerszkópom papírjai zavarosabbak, de az már egy másik project.
Jól tele lett a doboz a TV moduljaival. A t*köm meg a helyszűkével. Mivel a többi műszerem is épp ekkora, ezért "ha a fene fenét eszik is" alapon ennek is bele kellett férnie a szabvány a dobozba. Végül is belefért, de ha itt valami elromlik...
Azokat az alkatrészeket, melyek kellettek a modulok összekapcsolásához, szóval azt hiszem jól látszik, hogy könnyed eleganciával, mondhatni beleszórtam a dobozba. Csak el ne romoljon, mert akkor szerelőt kell hozzá hívni, és az aztán k*rva sokba lesz!
Stabilizátor kocka hegyek. Hát igen... A TV-ben eredetileg "olcsóbban" van megoldva a tápegység. Nem is értettem minek ennyi különféle tápfesz, csak aztán megnéztem a rajzokat.
Ha jól sejtem, akkor ez egy videó erősítő panel. Úgy dereng, hogy a szabványos videó kimeneti jelszinthez kellett. A TV-ben belül eredetileg ez nem fontos, hiszen ott ahhoz a video erősítőhöz kell illeszkedni, ami a képcsövet hajtja meg.
Lehet, hogy kiborultam? Vagy a 4-es csavaros dobozom borult ki? Azért nem olyan nehéz a masina, hogy ennyire össze kelljen erősíteni! A trafó egy asztali számológépből származik. A "minden jó még valamire" elv pedig az ezermester újságból.
Ez a részlet az előlapot mutatja belülről. Ha már egyszer eleve nyáklapból csináltam, akkor ide is kerültek alkatrészek. Ez egy igazi mindent bele műszer lett! Minden ki van vezetve, és mindent be is lehet vezetni. Valamint ki és bekapcsolható, illetve eltekergethető. TV javításkor egészen jól használható a szerkezet. De hiszen én nem is javítok tévét!
Saszbath!
Most már persze mindegy...
Íme az előlap konstrukciója. Nem szeretem az előlapon a túl sok csavart, ezért két előlap van. Egy külső és egy belső. Dupla munka, de a belsőn nyugodtan lehet vandálkodni, miközben a külső szép marad.
Hoppá! Egy másik modul van a modul alatt. A KF alá pont befért a hang és a szinkron panel. Már éppen keresni akartam őket. A KF modul árnyékoló fedelére írt számok sejtetni engedik, hogy kipróbáltam a woblerszkópom. Már úgy értem, hogy újrahangoltam vele a középfrekvenciás tekercseket. Gondolom unatkozhattam, mert értelmes ember csak úgy ok nélkül nem csinál ilyesmit.
Az antennabemeneten van egy ilyen jóféle, még kívülről is ezüstözött potméter. (azért sem jut eszembe a neve) No nem mintha nagyon kéne oda, de találtam egyet itthon. A Reed relé (fehér kocka) is biztosan csinál valamit. Erről jut eszembe: Az a cső is amott áll, ahelyett hogy emittálna.

Íme a rajzok djvu formátumban

Előlapterv Szép rendezett előlap, olyan lett ahogy terveztem
Előlap és blokkvázlat Az első elképzelések
Részletek Modul lábkiosztás meg ilyesmi
Videó erősítő Ez a panelka van a hátlapra csavarozva.
Mi kerül az előlapra Ránézésre szép hosszú lista, tele is lett az előlap
Tömbvázlat Tömbvázlat (szerintem kissé hiányos)
Feliratterv Az előlap feliratterve
Előlapterv hátulról Előlapterv hátulról a sok kis billenpattyal
Alaplap Erre van felépítve a masina jórésze
Segédpanelek Ebbe van bedugva a hang a szinkron, és a KF modul
Tápegység rajza Kiderül, hogy a monitor is innen kap áramot
Blokkvázlat Ez egy egész jónak tűnő blokkvázlat

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.