Energiatakarékos lámpa

Méghozzá annyira takarékos, hogy alig fogyasztott egy kevéske áramot. Ugyanis élt mindösszesen 17,5 másodpercet. No nem azért a 250 forintért, de ennél azért valamivel több életet jósoltak neki. Fejlett matematikai érzékemmel viszonylag gyorsan megállapítottam, hogy van néhány nagyságrendnyi különbség a dobozon található 5.000 óra, és a tapasztalt 17,5 másodperc élettartam között.
Miközben kíváncsian nézegettem, azon morfondíroztam, hogy biztosan össze van ragasztva. Letettem a morfondírt, majd elővettem egy csavarhúzót. A szobámban található rutinosabb hardverek ilyenkor riadtan összébb húzódnak.
Legalább van bennünk valami közös. Engem nem sok minden tart vissza, ezt pedig nem sok minden tartotta össze. Csak az a kis váll, meg a jóindulat. Megvontam a vállamat, és persze a jóindulatomat is.
Csak ez az egészen picinyke panel van benne a fénycsőnél megszokott trafó, kondi, és a fénycsőgyújtó helyett. A nagyfrekvenciás gyújtás előnye a miniatürizálhatóság. Itt van néhány rajz arról, hogy mi is van a paneleken. Bizony fejlődik a technika. Azon gondolkodtam, hogy mi van ha rákötök a panelra egy hagyományos hosszúkás fénycsövet. Ugyan erőst győzködtem magam ezen kísérlet feltétlen szükségességéről, de végül gyengének bizonyultam. A lustaság - mint ahogy tette már annyiszor - ismét legyőzött!
Az a kis jobbra dőlő három lábú fekete valami az egyik FET. Hihetetlen, hogy ezen a kis vacakon átmegy az egyenirányított 230 volt. A háta mögött megbúvó puffer kondi látványa pedig már valósággal borzongató. Már úgy értem, hogy az apró mérete miatt.
Ismét egy közös vonás. Már úgy értem, hogy mindketten lógunk. A panel a pilincka bekötővezetékein, én meg a munkából. Utóbbi okán valószínűleg sosem készülök el a csillárom átalakításával...
Nem! Szó sincs róla! Nem én téptem le a forrfület, hanem megvan a hiba! Egyszerűen lerobbant a forrpaca a helyéről, de már az első pár másodpercben! Persze rásegítettem kicsit a dimmerrel. (fényerő szabályozó) Ezek a típusú takarékos fénycsövek ugyanis nem szabályozható fényűek.
Valami ragacs tartja a helyén a tulajdonképpeni fénycsövet. Amúgy meglepően jó fényereje van! Nem is zavaró, hogy nem sárgás a fény színe, mint az eddig alkalmazott hagyományos izzóknak. Mivel a csillárra az új izzók mérete miatt sajnos nem férnek fel a régi búrák, ezért két dolgot állapítottam meg:
- építhetem át a csillárt
- ez idén biztosan nem, legfeljebb csak jövőre fog megtörténni

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...