RLL
(mert Indián kérte a tápját)

Íme a "híres" Motorola RLL terminál. RLL azaz: Radio Linked Line, magyarul a rádió a vonalban. Mesélhetnék dolgokat, de nem teszem, mert mégiscsak a "cégnél" dolgozom, és az ember nem szarik oda ahonnan enni kap. Legalábbis én így gondolom. Típusjelzés és gyártó, meg a szokásos cetli.
Ez egy olyan eszköz, ami alapjaiban véve egy mobiltelefon, csak helyhez kötött, és hagyományos "drótos" telefont kell beledugni. Oda való, ahová nem lehet egykönnyen elvinni a telefondrótot. Tulajdonképpen nem rossz ötlet, szóval a hiba nem az elgondolásban volt, de ezt inkább hagyjuk...
Íme az antenna csatlakozója. Így néz ki az antenna rászerelve. Még most is van hozzá antennám. Itt lakik a fiókban. Ilyen kis gumitöcsök. Volt hozzá kültéri körsugárzó és nagy nyereségű Yagi is. Meg ujjnyi vastag kisveszteségű koax kábel.
Tulajdonképpen nem csúnya, bár az ügyfelek általában riadtan kérdezték, hogy: Ezt fogják nekem ide felszerelni? Oda kellett rakni, ahol jó volt a térerő. Például jól mutat a nappali falán középen. Volt ennek a szerkezetnek egy áramvonalasabb változata is. A dobozt három csavar tartja a falon. Mivel egyáltalán nem nehéz, ezért nem kellett "túl jól" felcsavarozni. Aztán kitalálták, hogy szereljünk bele egy dög nehéz akkumulátort...
Itt nyílik. Volt hozzá valami kulcs is, de már nem is dereng, hogy hogyan nézett ki. Ha ezt a kis pöcköt lelököm, akkor laposfogóval is nyitható. Ez megy bele ebbe, így záródik. Van a hátán egy ilyen kiálló izé, hogyha leveszem a falról a gépet, akkor legyen ami kapcsol valamit a panelen. Úgy dereng, hogy ez a funkció nem volt bekötve, illetve felhasználva.
Ez van belül. Jobbra a panel, balra felül a kapcsolóüzemű tápegység, alatta az akkumulátor helye, jobbra lent pedig a telefon csatlakozója.
A panel. Ez tulajdonképpen egy interfész a mobiltelefon és az analóg készülék között. Jobbra lent van a csatlakozó, ide lehetett beépíteni a titkosító modult. Ez a modul azért kellett, mert eredetileg ez a masina olyan, mint egy 60-as mobiltelefon, hagyományos modulációjú hangátvitel, mindenféle titkosítás nélkül. Mikor a HIF "beszólt", hogy ez azért mégsem járja, akkor hordhattuk ki az ügyfelekhez a titkosító paneleket retrofit címszó alatt.
Ebbe kellett belekötni a telefon felé menő drótot, vagy a készüléket közvetlenül is bele lehetett dugni. Ez van a dobozban, bonyolult egy mintázatú panel. Kb. ennyit őriztem meg belőle az utókornak.
Ez a hálózati kábel vége. Majd mindjárt megoldom a konnektorba való bedugás problémáját. Rászerelhetnék egy hálózati dugót, de nem teszem.
Ezt viszont más ne tegye!
Soha! Sehol! Senki!
Ez az én privát hálózati csatlakozó szabadalmam!
Értve vagyok?
Van itt még valami. Ki ne hagyjam! Ebbe a csatlakozóba bele lehetett dugni egy rengeteg gombos kézibeszélőt. Pontosan olyat, mint a korabeli 06-60-as retikül formátumú mobiltelefonokon volt. Ezen keresztül lehetett (és kellett is) felprogramozni a telefont.
Először rakok elemet a multiméterbe, mert elem nélkül ugye nem megy, aztán rámérek a 230-ra. A képen látható módon nem illik hálózati feszültséget mérni! Mindegy... Még élek, és ez a lényeg. Szóval eljut az feszültség a tápegység bemenetéig, de a tápból nem jön ki a 12 volt. Kikapcsolója nincs a szerkezetnek, szóval itt valami baj van.
A képen épp középen egy biztosíték látható.
Illetve nem látható.
Vagyis az látható ami megmaradt belőle.
Mindössze az egyik fém sapka élte túl a robbanást.
Ez a kormoska közvetlenül a biztosíték mellett található hálózati csatlakozó. Itt bizony nagyon elpukkant valami! Többek között ez a túlfeszültség levezető bogyó. Kár érte. A tápegység kellett volna Indián kollégámnak etetőhajó akkut tölteni.
Jól átgondolt, modul felépítésű szerkezet. Néhány mozdulattal könnyedén szét lehet szedni. Mondhatni nincs sok dolgom. Elmondhatnék valamit a panelről, de nem jut eszembe semmi. Na jó, akkor elmesélem. A retrofit kapcsán be kellett építeni egy plusz panelt, s közben néhány jumpert is át kellet dugni, s azokat meg kellet fogni valahogy. Rendeltem csipeszt. Elmondtam mire kell. Ezt hozta a beszerző.
Ez a tulajdonképpeni adóvevő fokozat. Jó alaposan össze van csavarozva, de torx ide vagy oda, rajtam nem fog ki. A dobozka pedig pont ugyanaz, mint a néhai 60-as retikül telefonokban. Persze ez az adóvevő már a 900 MHz sávban üzemelt. A felprogramozó kézi készülék is megegyezett a retikültelefon kézibeszélőjével.
Szétkaptam mint blöki a lábtörlőt. Mit lehetne vele kezdeni? Tulajdonképpen semmit. Persze át lehet alakítani, de ki-ki döntse el maga, hogy megéri-e a fáradtságot. Szerintem nem.
Nem sok minden érdekes van benne. Nézegettem ezt a két nagy fémtömböt, hogy vajon mi lehet. Gondoltam valami brutál IC, de nem. Kitörtem az egyiket a helyéről. Szóval ez egy (valójában két) 49 ohmos ellenállás, csak ezért ilyen fura, mert nagyteljesítményű és indukciómentes.
Ez az RF végfok IC. Ezt azért kimentettem belőle. Gondoltam ideszúrom a PDF fájlját, de nem találtam a neten. Maximum eladni akartak nekem ilyet, nekem meg már ugye van.
Balra fent egy szép oszcillátor. De vajon mi lehet a két fényes lukacsos lemez alatt? Mire fel menten le is téptem őket a panelről.
Semmi érdekességet sem találtam a lemezek alatt, csak további morzsákat.
Kimentettem a szerkezetből ezt a "nyeles" jumpert, mert ez legalább jó lesz valamelyik wincseszteremre, ugyanis a krumpli ujjaimmal nem tudom megfogni a piciket. Gondolom ezt a nyelest épp az ilyen problémás esetekre találták ki.
Eprom vagy mifene. Ebben van eltárolva a szerkezetben futó szoftver. Eredetileg le volt ragasztva egy cetlivel. Gondoltam megmutatom hogyan világít ha áramot adok neki, de aztán mégsem szadiztam szét.
Kimentettem néhány LED-et, de csak mondhatni megszokásból.
Néhány használhatónak tűnő alkatrész is itt maradt. A használhatónak tűnő dolgokat még mindig gyűjtöm, de addig-addig gyűjtöm, amíg egyszer csak tele lesz a szobám meg a pince meg a t*k*m, és akkor kivágok mindent!
Ezeket az alkatrészeket az RF részlegből mentettem meg. A többit pedig szépen elhelyeztem a kukában. Béke poraidra Motorola RLL terminál...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.