Megjavítok egy DVD-t
(csak mert Szuda Zoli kollégám szerint értek hozzá)

Itt egy újabb alany a szétszedtem rovatba. Nem, nem a háttérben megbúvó riadt képű nyúlról van szó, hanem az előtérben vékonyság okából kifolyólag alig látszó DVD lejátszóról. Kollégám szerint én ezt meg tudom javítani. Vajon miért fantáziálnak rólam ilyen marhaságokat az emberek?
Ez a típusa, vagy a márkája, vagy csak a neve? Ki tudhatja ezt már ebben a mai világban? Elsőre nem volt benne semmi élet, de aztán észrevettem a bekapcsoló gombot. Hiába no, a tudás és a tapasztalat rengeteget számít!
Az előlap jobb oldala. Jól fel van sorolva miket tud a masina. Az előlap amúgy valami tükör szerű anyagból van. Jópofa. Még a fényképezőgépet tartó kezem is látható benne.
No de jöjjön maga a hiba, illetve annak elhárítása. Ha a képen látható módon jó erősen megnyomom a panelt, akkor pörögnek a motorok, különben nem. Már eleve ezzel a jelenséggel kaptam. De vajon honnan jött rá a gazdája, hogyha beletenyerel a panelba, akkor jó lesz?
Valószínűleg valamelyik csatlakozó a kontakthibás, mondta Szuda Zoli, hiszen ő telefonszerelő, így a drótokhoz és csatlakozókhoz ért. Valószínűleg csatlakozó kontakthiba mondtam, hiszen telefon szerelő vagyok, s így én is a drótokhoz és a csatlakozókhoz értek.
Kicsit meghúztam a jobb szélső kábelt, mire fel egyből kijött. Vagy itt van a baj, vagy csak egyszerűen erős vagyok.
Ezt a kis sarut kell visszaforrasztanom a kábel végére. Elővettem a pákát, bekapcsoltam, majd előszedtem néhány szerszámot, mire fel már el is tűnt az apró saru. Míg a páka melegedett, én kint voltam a konyhában kávéért. Ennyi idő elég is volt, hogy majdnem elfelejtsem, hogy valami kis ónszemetet bedobtam a páka törlőszivacsára. No ez volt a letépett saru.
Előkaptam a gyorssatumat, ami egy kombinált fogó és egy gumikarika kombinációja. Tökéletesen megfelel arra a célra, hogy stabilan megfogjon valami apró mozgékony dolgot, míg én ráforrasztom a vezeték végét.
Kiszedtem a csatlakozóból az összes vezetéket. Ezek mentek a motorok felé. Igen nagy valószínűséggel tényleg itt van a hiba. Gondoltam első menetben nem forrasztgatom át a sarukat, csak rásegítek a krimpelésre csípőfogóval. Már az első sarut sikerült egyetlen jól irányzott nyomással kettévágnom. Akkor inkább mégiscsak forrasztok.
De akkor már az egész csatlakozót kihagyom a játékból. Egyszerűen megblankoltam a vezetékeket, majd ráforrasztottam őket a panelra alulról. A szomszédos tüskesort is feltöltöttem ónnal. Most legyél kontakthibás kiáltottam fel, majd bekapcsoltam a gépet. A motorok álltak mint a cövek!
Gondoltam megnézem közelebbről a dolgokat. Kb. így látok. Ami közel van az homályos, ami messze van az ugyan éles, de már túl apró. Erre a problémára megoldás a balra látható szemüveg. Ki merészelte azt állítani, hogy nem áll jól nekem?
Talán nem látszik a képen, de ennek az integrált áramkörnek a bal felső lábát sikerült odébb mozdítanom a bonctűmmel, azaz nem volt rendesen beforrasztva a panelba. Meg is van a hiba! Már csak be kell forrasztanom egy IC lábát.
Talán ezzel a pákaheggyel? Nem, ez túl vastag és hideg is.
Na ez lesz a jó! Vékony hegyű és 8-as, azaz jó forró.
Apróbb probléma, hogy vékony hegy ide vagy oda, ennek a hegye bizony akkora mint az IC-nek három lába. El is követtem egyből egy szép méretes rövidzárat. Egyetlen jól irányzott (no persze) mozdulattal egybeforrasztottam az IC hét lábát és a hűtőzászlót. Elmondhatom, hogy a kontakthiba garantáltan megszűnt. Merthogy lecseréltem egy durva rövidzárra!
Tehát most a rövidzárat kell megszüntetnem. Ki kell szednem a felesleges ónt az IC lábai közül. Erre való a balra látható ónszippantó. Használtam már sokszor, mert tele volt ónnal.
Kihúztam az összes csatlakozót a panelből. Sajnos nem férek hozzá a pákával és a szippantóval az IC lábaihoz, ezért ki kell szerelnem egy csatlakozó sort. Ki is téptem a helyéről, illetve ennek már a lábait is kiforrasztottam, hogy ne legyenek útban.
Megpróbáltam eltaknyolni a rövidzárat. Nos ez bizony egyre rosszabbul néz ki. Nagyon nem nyomkodhatom neki a pákát, mert vagy a fóliát nyírom ki, vagy a szerencsétlen IC fog hőgutát kapni.
Gondoltam nyomok neki egy valag ónt, meg a balra látható gyantát. Szép kövér rövidzár lett az eredmény amit aztán már könnyedén ki lehet szippantani a helyéről.
Ha valamit nem ért vagy tud biztosan az ember, akkor vegyen elő egy könyvet. Én ezt választottam. Ha Jedlik Ányos kitalálta a dinamót, akkor most is segíteni fog.
Betettem a könyvet a DVD lejátszóba, majd rádobtam a panelt. Mindezt azért, mert így masszívan ül a lap a doboz fenekén. Vagyis nem tolom el a pákával és az ónszippantóval. Valljuk be, tudott ez a Jedlik!
Sikerült is két szippantással leszednem a felesleges ónt. A multiméterem csipogójával ellenőriztem, hogy nem maradt-e mégis rövidzár az IC lábai között. Nem maradt. Már csak a kitépett csatlakozó drótjait kellett visszaforrasztanom.
Az eredmény balra látható. Jobbra pedig az első kábel beforrasztása látható. Valamint látható még az is, hogy kezdek megtanulni forrasztani. Nem múlt el nyomtalanul az a 43 év...
Visszaszereltem a panelt a helyére, majd bedobtam egy CD-t. Speciel a ZUM együttes Hárman a réten és akkor megy című albumát. Nem egy mindennapi lemez. Fene tudja miken dobolnak, de az biztos, hogy különösen jól szól!
A masina elkezdte lejátszani a lemezt, miközben a kijelző is számol valamit.
A lemez veszettül forog. Vagyis úgy néz ki, hogy jó lett a masina. Érdekes egy gép ez. A meghajtó tálcájából lespóroltak két centit, ezért nyitott lemezfióknál kicsit bele kell dugni a gépbe a lemezt.
Azt mondjuk nem szeretem az elektronikák szerelésében, hogy a képen látható rendetlenség keletkezik tőlük az asztalomon. És ez még a lazábbik típusú rendetlenség! Alig kellett néhány szerszámot előszednem, és még a műszereim is a helyükön maradtak, mégis öt perc volt mire mindent visszatettem a helyére.
Ezek a kimaradt dolgok, ezeket egyszerűen belesöpröm a fiókomba. Ha megtelik, akkor kiborítom, kiporszívózom, majd a még hasznosítható dolgokat visszateszem. Mindössze néhány perc alatt rendbe lehet tenni ezt a fiókot, ilyenkor viszont nagy segítség, hogy szabadon beleszemetelhetek.
Ennyiből áll egy DVD. Balra a táp, középen a mechanika, jobbra az elektronika. Hátul csatlakozók, elől gombok és kijelző.
Azért valahogy csak ki kellene próbálni a masinát. A tévémmel ugyan nem tudom összedugni, mert tévém az nincs. A tévé ki van tiltva a szobámból! Ha nagyon kíváncsi lennék valamire, akkor van egy USB TV-m. Itt látszik amint épp be van dobva a monitor mögé.
Leakasztottam a fogasról egy RCA kábelt és összekötöttem az összekötendőket. Be is jelentkezett a DVD menüje.
Bedobtam egy lemezt, de sajnos csak mp3 volt rajta. A következőn is. És a következőn is. Vagy ötödikre akadt a kezembe egy filmet tartalmazó lemez.
Végre nem zenét akar játszani...
Woody Allen látható a Füles című filmben. A filmet tudom ajánlani. Kellemes történet, megszokott stílusú poénok, minden a helyén van, könnyed esti szórakozás.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.