Góliát elemes Kínai lámpa
(kolléga kérte)

Ezt a szép lámpát egy kollégám kérte. Direkt góliát elemes kellett neki, hogy sokáig kitartson a fénye. Ehhez a kéréshez persze szorosan hozzá tartozik, hogy kapott is valakitől egy doboz góliát elemet. Szóval ez egy gombhoz a kabát tipikus esete volt. A lámpa amúgy éjszakai horgászáshoz kell. No persze nem csak halat, hanem mondjuk medvét, vagy békát, de akár még egy nyulat is meg lehet vele világítani. Persze azt nem kérte a kolléga, hogy szétszedjem a szép új lámpáját, hanem ez már az én kis "hasznom" ebben az üzletben.

Szép darab! Csilivili a foncsorja. No persze a LED-ek igencsak szűk szögben előre sugároznak, ezért nem sok értelme van a foncsorozásnak, de ettől eltekintve legalább jól néz ki. Szereti a magyar nép a fényeset na!

Még két darab elem is volt benne! Jó hogy! 700 forintért azért már illik adni valamit. Az elemen a felirat: BLuebaby Egyrészt a "blue" azt jelenti hogy kék, ezért ennek az elemnek alapvetően zöld színe van. Másrészt viszont "baby", tehát ez egy góliát elem. Az úttörő csatárláncból egy barátom azonnal jelezte, hogy a "blue" azt is jeleni, hogy "szomorú". Persze a "szomorú baby" is elég értelmetlen név egy elemnek. Amennyiben ez nem volna elég, akkor a név a fentieken kívül egy gyermekbetegség neve is. No akkor ennyit mára az értelmes elnevezésekről.
Itt kell bekapcsolni. Ezt a valamit tolja ki az elején, illetve tolja be ide. Nem is én volnék, ha nem kötnék bele mindenbe. Szóval itt van egy apró hiba, miszerint a lámpa elejét is le lehet ám csavarni, minek okán természetesen fel is. Na most felcsavaráskor nincs semmiféle határoló felület, ami egyértelműen megállítana minket ebbéli tevékenységünkben. Ha nem figyel oda az ember, akkor szó szerint keresztül tekerheti a lámpa nyelét a foncsoron. Mondjuk némi ragasztóval orvosolható a probléma. Erre a hibára persze csak a harmadik tönkretett lámpánál jövünk rá.
Hihetetlen félresikerült fotókat tudok készíteni! Külön erre gyúrok! Szóval a lámpa eleje három részre bontható. (nem sütöm el a fej tor potroh poént) Ez az eleje egy darab üveggel, ez a közepe a LED-ekkel és foncsorral, ez meg a hátulja. Egyszerűbb és értelmesebb a felépítése mint az előd góliát elemes lámpának. Mert ugye az vasból volt, és mindössze néhány év alatt simán el, vagy éppen össze rohadt.
Elsőként tekintsük meg közelebbről a foncsoros részt, a rengeteg LED-ekkel. Ez még hátulról nézve is fényes! Természetesen csakis azért, hogy minél nehezebb legyen fotózni. Nem is tudom, hogy mi mást írhatnék róla, ezért inkább nem is írok semmit.
Ebből a szögből mondjuk úgy néz ki, mint egy rakéta alja a sugárvezető harangokkal. Elsőre nincs a képen semmi érdekes, másodikra odatekintésre azonban már van. Ha nem látod magadtól, akkor persze elmondom. A kép alsó részén középen kikandikál egy tranzisztor!
Vajon szét lehet szedni? Mindent szét lehet szedni! Én pedig minden lehetséges dolgot elkövetek. Nem csavarozva van, és még csak nem is patentos, hanem ez csak úgy össze van dugva néhány műanyag pöcöknél fogva.
Két tranzisztor (vagy FET), két ellenállás, egy kondenzátor, a zöld csíkos pedig egy tekercs. Ezeknek az alkatrészeknek köszönhetően a LED-ek nem közvetlenül az elemek szolgáltatta feszültségről járnak, mert ez a kapcsolás valamicskét megemeli a tápfeszültségüket. Megjegyzem gyanús is volt, hogy a három voltnyi feszültség kevés a fehér LED-eknek. Kipróbáltam a lámpát elemek helyett a tápegységemről. 1,5 voltról még egészen jól világított! Vagyis az elemek konkrétan a végkimerülésükig használhatók benne.
Ez egy meglehetősen randa részlet. Ez a kis göb ugyanis egyszerűen ott maradt, mint egy csúf fröccsöntési hiba. Ha az ember erőből teker egyet a lámpán, akkor az a kis izé szépen kilyukasztja a bőrét. Persze semmi sem lehet tökéletes, és még ha az is, majd én találok benne valami hibát! Az persze lehet, hogy nem találok, de akkor majd elrontok benne valamit.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.