Íróka
(vagy valami ilyesmi)

Néztük a piacon ezt az izét. Rákérdeztem az árára, de sokalltuk érte a párommal az ötszáz forintot. Persze később már bántuk, hogy nem hoztuk el. Eltelt egy hét, de még mindig ott volt a portéka az árusnál. Gondolom nem tudták mi ez, s így nehezen akadt rá vevő. Végül is megvettem ötszázért az asszonynak, de csak azért, hogy ne mindig csak medvét kapjon. Ezzel ugyanis kreatívkodhat kedvére.
Szép a felirata. Elsőre nem sikerült elolvasnom, majd mindjárt utána másodikra sem. Miután a helyes irányba fordítottam, azonnal ismételten nem tudtam elolvasni. A felirat amúgy "ezermester" csak ugye orosz módra. (thx Leto) A doboz amúgy az orosz formatervezés csúcsa. Persze rá lehetne fogni, hogy tulajdonképpen szép. No de miért tenném, ha egyszer csúnya!
A zsinór egyik végén ez a villásdugó található. Gondolom nem szükséges ragoznom, hogy hová kell bedugni. Bár ugye ki hova szokta...
A dobozból kilógó másik vezeték végén pedig ez az íróka található. No persze nem tintával ír, hanem meleggel. Bármire lehet vele rajzolni, amin a felizzó drót nyomot hagy. Például fára vagy műanyagra, de lehet vele akár még lovat billogozni is, csak azt persze lassan. Billogozás közben ugyanis a ló a fent említett konnektorból érkező áramot visszakonvertálja lórúgás formájába. Ez éppen megfelel az energia oda-vissza alakulás törvényének.
A drót két vége között található ez a doboz a gombokkal. Nem igazán bonyolult a vezérlése, de azért ide sokkal szemléletesebb lett volna egy körbe tekerhető kapcsoló. Az egyes fokozatban nem égeti a fát. Megnézhettem volna, hogy az ujjamat égeti-e, de ma elvesztettem valamerre a velem született egészséges mazohizmusomat...
Gondolkodtam, gondolkodtam, sokáig gondolkodtam. Vajon mi tartja benne az elejét a nyelében? Végül rendesen elfáradtam a megfeszített agymunkában. Mivel nem jöttem rá a megoldásra, ezért egyszerűen (pusztán izmaim megfeszítésével) kihúztam a nyélből az elejét. Ma az erő a nyerő! A vastag fehér dróton jön a jó sok áram, ami felmelegíti az ellenálláshuzalból készült dróthurkot.
Sajnos fogalmam sincs róla mit jelent ez a cirill betűs felirat.! Ennyit a négy év magyar oktatásban eltöltött orosztanulásról... A 220 volt, és az 50 hertz azért még megy. No meg a hat rubeles árat is értem. A kettősszigetelés piktogramja pedig meglehetősen nemzetközi.
Petri András "dekódolása" (THX) szerint a felső sor: Penzeni Rádiógyár
Az alsó sor jelentése pedig: folyamatos (azaz fél perc) használat után sem fog kigyulladni a szerkezet.
Trafó van benne. Erre a tényre persze akár még látatlanban is fogadni mertem volna. Mondjuk a doboz súlya alapján nem volt nehéz kitalálni a tartalmát. No persze tévedni is lehet. Apukám például hozott egyszer a piacról egy (szerinte legalábbis) masszírozó gépet. Akkora volt mint egy Sokol rádió. Kilógott belőle egy hálózati zsinór, az oldala pedig olyan domborkás volt. Átadta nekem, mondván javítsam meg, merthogy nem masszíroz. Kinyitottam s azt láttam, hogy nem volt benne semmi ami masszírozzon!
Valami furcsa állagú lapocskára tekert ellenálláshuzal melegedett, ami ettől büdöset gőzölgött ki, ami kijött a domborkák közötti lyukakon, ami bőrön keresztül fejtette volna ki a gyógyhatását. Vagy ha nem, akkor lerohad tőle az ember összes lába.
Ez itt balra pedig egy felirat a transzformátoron. Ez valaha egy amolyan "add a neved a munkádhoz" mozgalom volt. Ez itt Szása próbálkozása, hogy vodkától párás tekintettel megtalálja a toll "fogós" végét.
Ez is egy régi történet... Szóval egyszer (többször) egy (sokan voltak) melós (és nem melós egyaránt) olyan részeg volt, hogy nem sikerült kitöltenie egy munkalapot. Próbálta, próbálta, de hiába próbálta, majd végül oda lyukadt ki, hogy nem fog a toll. Pedig fogott, csak olyan részeg volt, hogy már nem látott el a papírig...
Jobbra pedig a MEO (Minőség Ellenőrzési Osztály) oroszul OTK, azaz Otgyél Tyehnyícseszkovo Kontrólja bélyegzője látható. (thx a fordításért Kósa Tibornak)
Kinyitottam a dobozt, mire fel egyből kiesett belőle egy távtartó, két rugó, meg ez a biciklibelsőből kivágott gumilap. Itt aztán menten azon kezdtem törni a fejem, hogyan szerepelhetett ezen utóbbi alkatrész az anyaglistában, vagy mondjuk a műszaki leírásban.
Balra az elmaradhatatlan Isostat kapcsolósor. A szocialista táborban mindenki ezt használta. Legalább valahol kompatibilisek voltunk egymással.
Ugyan kideríthettem volna, de végül nem derítettem ki, hogy mi a csudát keres a kapcsolón ez az 5,1 kiloohmos ellenállás. Értelmetlen lett volna visszafejtenem a kapcsolási rajzot, az az ellenállás ugyanis egyszerűen nem kellhet oda! Teljesen egyértelműen az ellenség megtévesztése miatt lett beépítve. Míg a CIA technikusai a fejüket törik eme rejtély megoldásán, addig az oroszok a háttérben suttyomban megnyerik a harmadik világháborút. Tuti ez volt a terv!
A kapcsolósor rögzítése. Melegen elnyomott műanyagvég. Elnyomásban jók voltak az oroszok. Háromféle rögzítési mód létezik.
- brutálisan összecsavarozott, hegesztett, szegecselt
- ez a trehány összemelegített
- ha kinyitjuk a dobozt, akkor kihullik a belseje
Fogtam egy üres fenyő alapú deszkadarabot.
Majd rajzoltam rá egy bájos krumplit.
Végül kiegészítem egy stilizált nyúllá.
Kapott egy virágot is melyet kedvére lelegelhet.
A nyúl komplett, én meg mondjuk annyira nem.
A nyúl - mint művészeti alkotás - copyright mentes, azaz bárki által szabadon bármire (ötleteket a kiadó címére várom) felhasználható.

 

 

Itt egy kis videó, amin a "művész" látható "alkotás" (?) közben.

 

Lerajzolok egy konnektort, de csak azért, hogy valami elektrós dolog is legyen.
Rajzolok hozzá egy nyomógombot, valamint egy jelzőizzót.
Berajzolom az áram, és a feszültség vektornyilait.
Majd egy hirtelen körkörös mozdulattal Mazsolává alakítom.
Nesze asszony, kész a játékod! De most aztán égjen a munka a kezed alatt! Hogy stílszerű legyek...
No persze szó sem volt róla, hogy elkélt volna Andinak a bíztatás!

 

 

Érdekes egy "játék", az már biztos!
Csak nehogy szemet vessen a párom a bútorokra...

 

A párom azt merte mondani, hogy egész délután ezzel a vacakkal szerencsétlenkedek, ezért rajzolta nekem ezt a tököt. Na innentől kezdve már nem vagyok annyira töketlen.
Nekem az orosz felirattal, az asszonynak pedig az angol helyesírással gyűlt meg a baja.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.