Grundig kismagnó
(csak a kíváncsiság hajt, csak a kíváncsiság)

Ez egy Grundig gyártmányú irodai kismagnó. Nem a szokványos kazettával működik, hanem valami teljesen egyedi formátuma van. Csak azért vettem meg a piacon, hogy legyen mibe belenéznem. No nem mintha nem volna itthon elég bontanivaló...
Majd később jól belenézünk a kazettafészekbe, de most még csak a külcsín boncolásánál tartunk. A szerkezet neve Office Line, azaz iroda vonal. Gondolom üzenetrögzítő és diktafon funkciója lehetett, de ez lényegtelen. A lényeg ugyanis az, hogy most a veséjébe nézünk a kismagnónak.
A vezérlő gombok, és ugyanez alulnézetben. Nem csak a képen nem látszanak a gombok feletti funkciókat leíró jelek, hanem a valóságban sem. Gondolom azért négy gombbal, még mindenféle jelölés nélkül is el lehetett boldogulni.
Igazi Grundig! Valódi német gyártmány! Nemsokára szétszedek egy hasonló masinát, ami meg Philips márkajelzésű. Azért csinálom, hogy ne mindig csak a Kínai gagyit boncoljam. Szerintem mindössze néhány év kell hozzá, és oda fogunk jutni, hogy azt meséljük az unokáinknak: Valamikor réges-régen, mikor még nem minden Kínában készült... De vajon el fogják-e nekünk hinni?
Gombok a készülék alján. Valószínűleg ritkán beállítandó dolgokat lehet velük szabályozni. Már csak azért gondolom, mert amúgy ezek a gombok igen szerencsétlen helyen vannak.
Ezek a gombok viszont már valamivel jobb helyen vannak, bár én személy szerint nem szimpatizálok az élgombokkal. Csak a baj van velük! Az ember odébb teszi a masinát, s közben vétlenül el is tekerte őket. Aztán meg az van, hogy már megint nem szól ez a vacak!
Íme a csatlakozók. Szép "szabványosak". Legalábbis a gyártó szerint biztosan azok. Ahelyett, hogy szabványos eszközök a szabványos lyukakba, szóval helyettük van ez a szép csatlakozó... Fejhallgató, mikrofon, és áthúzott négyzet. Fene ezekbe a lüke piktogramokba! A jobbra látható tápcsatlakozó aljzat sem mindennapi, ugyanis szokatlanul vastag közepe van. Cserébe persze nem nyírja ki a felhasználó a gépet idegen tápegységek bedugdosásával.
Általában nem csak úgy maguktól szoktak elszállni a dugasztápos gépek, hanem kifejezetten emberi rásegítéssel. Legtöbbször takarítás, rendrakás, költözés után szokták bemondani az unalmast. Tipikus eset a Dlink ADSL NT, és a szintén Dlink router tápegységének felcserélése. A router gyorsan fel szokta adni, hiszen a szükséges 5 volt egyen helyett 9 volt váltót kap. A modem meg nem akar menni az 5 voltról, mert kevés neki a működéshez. Később persze már hiába cseréljük vissza a tápokat. Ezt azért írtam le, mert nem volt mit mondanom a jobbra látható műanyagdarabról.
Panel, mindig csak az a szép zöld panel. Nem sok mindent lehet róla mondani, és most pontosan ezt is teszem.
Ha letépném a panelt, akkor pontosan ezt látnánk. Upsz! Most majdnem lebuktam. Egyszerű, jól átlátható szerkezet. Részemről azt mondanám rá, hogy szépen van megcsinálva. Szépen van megcsinálva.
Íme a panel másik oldala. Végre valami változatosság! Merthogy ez legalább fehér. Azt hiszem sikerült megragadnom az apró magnó elektronikájának leges leglényegtelenebb tulajdonságát.

Három LED-ek alant állnak,
Volt, hogy fényt is emittáltak!

Igen, tudom, hogy a fenti kétsoros vers minden eddigi rímhányásom csúcspontja. Innen a távolból le tudom olvasni a szádról, amint nekem szurkolva üvöltöd: Most! Most Géza! Ne tovább! Egy tapodtat se! A csúcson kell abbahagyni! Azt hiszem életem be, és egyben kiteljesedett. Elértem mindent mi elérhető! Jöhet akár a vég! Büszkén megyek a semmibe, nem éltem hiába! Hiszen számomra már minden megadatott! Már úgy értem, hogy még rózsaszín LED-em is van!
Ez itt a tápegység. Kicsit elérzékenyültem. Sima stabkocka, szóval még csak nem is kapcsolóüzemű. Épelméjű méretű szűrő kondi, aranyos kis diódahíd. Majd jól kitermelem őket további hasznosításra.
Ez itt a panel vége a potméterekkel. Ezek nem igazi (tengelyes) potméterek, hanem inkább trimmerek, csak rájuk lett húzva egy gomb. Alattuk látható négy pici nyomógomb, ezek voltak az előlapi gombok alatt. Azaz a nyomógombok nem mozgatnak semmit a mechanikán, az ugyanis teljesen elektronikusan vezérelt.
A bal oldali képen az (nem) látszik, hogy a vezérlő chip Siemens gyártmányú. A hátára pedig az van rajzolva, hogy ne tapenoljuk ha feszültek vagyunk. Még az is rá van írva, hogy Ausztriában készült. Kezd kisebbrendűségi komplexusom lenni. Kénytelen leszek keresni valami olyat ami magyar, majd büszkén felboncolom!
Ez egy TBA820-as 2 Wattos hang végfok IC. Az benne az érdekes, hogy eredetileg 14 lábú tokban volt. Persze nem volt minden lábra kivezetve valami, de azért 10-re igen. Mégis hogyan fért bele az az IC egy 8 lábú tokba? Gondolom a szám után az "M" betű a minit jelöli. Vagy persze az is lehet, hogy ez az IC belülről valami egészen más.
Ez az apró motor hajtotta a magnót. Nincs benne semmi érdekes, ezért nem is írok róla semmit. Na jó, azért írok valamit. Vagy mégse? Vagy de! Vagy nem? Van egy egész doboz villanymotorom, de mind tök uncsi! Csak forognak, csak forognak...
Aprócska műanyag membrános hangszóró. Ebből is van egy egész dobozzal. Jó jó, tudom... Több dobozzal van... És? Akkor én már nem is gyűjthetek semmit?
Íme a mechanika. Van benne például:
- lendkerék fogaskerekekkel
- optikai jeladó "fogaskerék"
- érzékelő ami nézi, adja-e már a jelet a fenti
Nem igazán volt szegényke használva az utóbbi időben. Erre a tényre ez az ékszíj megmerevedett alakjából következtettem. Amúgy aranyos kis kompakt szerkezet. Az a fogasléces izé, az a kazettaajtó lassítója. Szóval még erre is ügyeltek.
Íme a kazettaajtó le, majd széttépve. Ha hiszed ha nem, de az átlátszó műanyag dolgokat is gyűjtöm! Van számukra egy külön fiókom a pincében! Jól jön ez a készlet, ha éppen átlátszó műanyag dolgokra van szükségem, és hát ugye sohasem lehessen tudni! Például becsönget a szomszédból az a csinos fiatal lány, és kedves búgó hangján megkérdi: Géza... Nincs egy átlátszó műanyag izéd? Na ilyenkor két választásom van. Vagy lemegyek a pincébe az átlátszó műanyagizé gyűjteményemhez, vagy adok a lánynak egy gumit az éjjeliszekrényem felső fiókjából.
Íme a mechanika. Teljesen hagyományos felépítésű. Mondjuk a kazetta tüskéje az nem éppen szokványos. Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért kell minden gyártónak kitalálni valami semmi mással sem kompatibilis formátumot. Szerintem minden magnógyárban van egy mérnők, aki életcéljának tekinti az audió kazetta formájának megreformálását. Például a Philipsnél is egészen biztosan volt ilyen mérnök. (nézd meg a következő magnó boncolását)
A gumigörgő és a fej. Valószínűleg soha a büdös életben nem lesz rá szükségem, tehát a komplett hidat kiszedem, és persze el is teszem. Csak vicceltem ám! Szétszedtem a hidat, és úgy tettem el! A fej amúgy egy igencsak különleges darab! Ha jól értem amit látok, össze van szerkesztve a kombinált és a törlő fej, egyetlen közös tokba.
Itt egy közeli felvétel a kazettába bemenő tüskékről. Mégis mi a csodura jó ez a lehetetlen forma? Gondoltam kitalálok valami frappáns magyarázatot, de, de, de...
Ez két piciny elektromágnes. Kit érdekel minek vannak ezek benne? Senkit! Na jó, akkor elmondom. Szóval a motort bekapcsolja az elektronika, ezek a kis elektromágnesek pedig valamicskét odébb löknek valami karocskát, erre az beleakad valamibe ami forog, mire fel az egész mechanika belekezd valami hülye érthetetlen mozgássorba, ami persze őrületbe kergeti a magnóműszerészeket.
Direkt vettem saját dobozt a bontott alkatrészeknek. Erre fel nem beleköltöztek ezek a szalagorsók? No persze nem én, hanem a párom tette bele őket. Még tiszta szerencse, hogy van kire fognom a dolgot.
Az orsókat áthelyeztem a szalaggyűjteményemet tartalmazó polcra. Egyszer ezekkel is kezdenem kell valamit! Mondjuk meghallgathatnám, hogy mi van rajtuk. Ehhez persze ki kellene hozzájuk pofoznom működőre egy orsós magnót. Ha nem is ma, és még csak nem is mostanában, de mintegy hét évvel később ez rendre meg is történt, mégpedig az UHER variocord 263-as magnó képében.
Hát ennyi maradt belőle, meg persze pár szem csavar...
Ugyan szomorú vég, de legalább nem tűnt el szegényke nyomtalanul a kipusztult eszközök sokaságában.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.