ISDN NT
(volt a polcon)

Na mit hoztam? Nem is igaz, nem is hoztam, mert már eleve itt hevert a polcon. Természetesen van hozzá egy történetem is. Egyszer csak beállított egy kolléga egy másik telephelyről, majd esedezve bocsánatot kért, hogy késett a visszaadással, s ezzel letett az asztalomra 20 darab ISDN NT-t. Azonnal bőszen rákérdeztem: És miért csak most hozod? A kolléga zavartan hebegett valami anyaghiányról. Az élet által felkínált mindhárom dolgot elfogadtam. Úgymint az NT-ket, a magyarázatot, valamint a bocsánatkérést. No persze igaz ami igaz, nem én adtam őket kölcsön. Sőt! A raktárosunk sem tudott a dologról. Szóval ahogy mondani szokás: Megmaradt!
Imádom a piktogramokat! Mikor ezek készülnek, akkor aki rajzolja őket, annak még teljesen egyértelműek. Viszont mindössze néhány évvel később jórészükről már szinte kideríthetetlen, hogy mi a csudát akart jelenteni.
- 70 celsius fokos szögben kell átszúrni egy gyalogsági ásóval
- Közben hosszúszárú üvegpohárból vörösbort kell inni
- Kössünk a kockás hasunkra gumis rögzítő szalaggal egy margarétát
- Közben dúdoljuk az ének az esőben című halhatatlan slágert
- Ez a három nyíl teljesen egyértelműen leírja a megteendő tánclépéseket
- Mindezt ismételjük el tizenötször
Ebből a címkéből kiderül, hogy ez a valami német gyártmány, valamint 2B1Q kódolással dolgozik. Valamint kiderül az is, hogy nem egy mai darab. Ezt a példányt ugyanis még akkor gyártották, mikor a Magyar Telekomot MATÁV-nak hívták.
Kb. fele ekkora dobozba is belefért volna. Manapság bele is raknák! Tiszta anyag és helypazarlás! De azért nem ment tőle csődbe a német gazdaság. Sőt! Ezt az ISDN NT-t mind a mai napig gyártják, vagy legalábbis van belőle raktáron.
A hálózati kábelét (borotvazsinór) ide rejtem a többi példány közé. Érdekes egy hely ez... Vagy minden kábelből öt van, vagy mind egyszerre tűnik el! Valami manók járhatnak erre...
Nyitható műanyag tasakban csavarok és tiplik. Szoktak mellé tenni egy papírt is, amin a lyukakat átjelölve megkönnyítik a falra szerelést. Filléres kiadás, de nagyszerű ötlet! Ezt amúgy sajnos sokszor lespórolják. Persze nem lehet nagy gond két lyukat pontosan bejelölni a falon. De persze akadnak gyártók, akik ezen a szinten is tudnak alkotni. A Dlink 360-as modem két felfüggesztő akasztólyuka ugyanis nem egymás alatt, de nem is egymás mellett, hanem keresztben van. Állítólag egyszer valakinek tévedésből sikerült részegen egyenesen felszerelnie, de ez szerintem csak urban legend...
A cég régi logója...
Hát... Ez se ma volt... (a dátum szerint 1998 - 10 hó)
Simán lecseréltük az egyik "T" betűt egy másik "T" betűre.
Persze az arany pecsétgyűrűmön elfelejtették lecserélni!
(hüpp hüpp hüpp)
Oldalnézet. Semmitmondó kép. A jobb oldali aljzatba kell beledugjuk a hálózati kábelt. Az alsó fekete négyzet két ISDN S-busz csatlakozót takar, melyekbe csak ISDN eszközöket érdemes bedugni, merthogy más ezekből úgysem működik. A két apró lyukon drótok mehetnek ki vagy be.
Ezt már szeretem! Szépen elmeséli magáról a dobozka az ábrákkal, hogy hogyan férek hozzá az érzékenyebb részeihez. Bár a lányok lettek volna ilyen segítőkészek...
Húzzuk ki a hálózati zsinórt a konnektorból. Jó, kihúzzuk... Tapasztaltabb kollégák tudják, hogy ebben az esetben az izgalom jó része - a valószínű áramütéssel egyetemben - elmarad.
No de nézzünk csak bele a dobozba. Egy trafó és egy panel van benne. Ez már tényleg kezd uncsi lenni. Legközelebb beteszek egy egérfészket, vagy egy szelet vajas kenyeret, hogy legyen egy kis izgalom, illetve újdonság is az éppen boncolt dologban.
Íme a trafó. Lemértem. Olyan 30 volt körüli feszültség jött le róla. Nem mondom, hogy nem jó semmire, de nem izgatott fel a dolog annyira, hogy növeljem eggyel a trafógyűjteményemben szereplő vastömegek számát.
Ráadásul át sem lehet tekercselni, mert ki van öntve műgyantával.
Íme a panel. Nem tehetek róla, hogy az elektromos kütyükben panel van. Persze a régiekben nincs, mert azokban az alkatrészek még a lábuknál fogva lógnak. Természetesen egyszer majd belenézünk egy ilyenbe is.
Akad benne néhány szép kondi, ami mondjuk mindig jól jön. Vannak benne pici trafócskák, melyek mondjuk akkor jönnének jól, ha házilag szeretnék ISDN NT-t építeni.
Ím egy csodaszép kvarc, melynek fényes felületén szemet gyönyörködtetően tükröződnek a lábainál heverő SMD alkatrészek, miközben a háttérben egy kapcsolósor várja unottan, hogy ugyan billentsen már át rajta valaki egy billenpattyot.
Ez meg egy Siemens IC.
Olyan uncsi dolgok voltak ebben a dobozban, hogy végül összeszereltem. Egyszerűen nem volt érdemes kiszedni belőle semmit. Bedugtam a konnektorba (persze nem az egész dobozt), mire fel világítani kezdett a LED. Vagyis működik.
Ez a kép annyiban különbözik a negyediktől, hogy közben belenéztünk a dobozba. Sok hasznos kacatom van, de ez aztán tényleg felesleges! Sokáig tanakodtam rajta, hogy mitévő legyek. Végül úgy döntöttem, hogy visszaviszem a munkahelyemre. Úgyis ott a helye. Azóta már rég fel is szereltem, s most épp vígan működik.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.