Páncélszekrény
(ne csak villanyos dolog legyen)

Hogy hogyan kell kinyitni egy kódzáras páncélszekrényt? Nos kulccsal és kóddal. Ezt persze mindenki tudja... No de hogyan működik? Mi van belül? Na ezt fogjuk most megnézni közelebbről, mégpedig a balra látható Vepox beépíthető páncélszekrény szíves közreműködésével. Persze akár akarja akár nem.
Ez az a rész, amin mindenképp túl kell jutnunk, ha hozzá szeretnénk férkőzni a páncélszekrény tartalmához. Kell egy kulcs, és a kódszám a tárcsához. A kulcsot bármely lakatos beállítottságú ember könnyedén átlépi, végső esetben kifúrja az egész zárat, a kódtárcsához azonban mindenképp kell a szám! Mert ugye anélkül igencsak nehéz lesz kinyitni. Persze nem lehetetlen, csak érteni kell hozzá. Mackósok előnyben. Bár nálunk százszámra van itthon mackó, de persze ilyenkor nem segítenek a kis dögök.
Ha leszedjük az ajtó belső burkolatát, azonnal elénk tárul a lényeg. Nézzük is meg hogyan működik a kódtárcsa belső oldala. Van jobbos és balos indítású. Például a jobbosnál több fordulatnyit el kell tekerni a kódtárcsát jobbra, mégpedig egészen addig, amíg biztosan összeakadnak a kódtárcsák. Ez az alapállapot, innen indulunk. Mint az látható, a balról jövő nyelv nem tud elmenni jobbra, mert ugye ott vannak a tárcsák.
Második lépésként eltekerjük a kódtárcsát balra, pontosan az első megadott számig. Ekkor - mint az jól látható - beáll szabadra az első, azaz az innen nézve alsó tárcsa.
Következő lépésként eltekerjük a tárcsát a következő megadott számig, de persze most már jobbra, amitől a kettes tárcsa is beáll szabadra.
Majd ismét balra tekerjük a tárcsát a következő kódszámig, s mint az látható, ezután már a hármas tárcsa is szabad utat enged.
Ekkor aztán újra jobbra tekerés jön, immáron a negyedik kódszámig. Ha mindent jól csináltunk, azaz nem tekergettük összevissza "jaj egy kicsit túlment" nyafogások közepette a tárcsát, akkor a balra látható konstelláció kapjuk eredményül.
Szabad mind a négy tárcsa. Ha a kulcsot is elfordítjuk, akkor már nyílik is a páncélszekrény ajtaja.
Ez a zár nyelve. Olyan jól van elhelyezve, hogy a kívülről történő hozzáféréshez teljesen esélytelenek vagyunk. Ráadásul olyan masszív, hogy ennek aztán hiába minden feszegetés.
Szóval itt csak az segít, ha kinyitjuk a kódzárat, majd elfordítjuk a zárban a kulcsot.
Ha ezzel megvagyunk, akkor akár ki is szedhetjük a lényeges részeket, hogy megnézzük közelebbről. Az ember mindenféle bonyolult dolgot képzelne bele, de nincs itt semmi olyan, amit bármely lakatos elme ne lenne képes felfogni.
Először is van ez a masszív lyuk.
Ezen van keresztültolva a kódzár tengelye, aminek a végén ez a számozott forgatógomb található.
Hátulról pedig rá van csavarva a tulajdonképpeni kódzár. Nem bonyolult a működése. A bal oldali tárcsán látható az a kis pukli. Ebből minden tárcsán van ami beleakad a felette lévő tárcsa kitüremkedésébe. Ezeknél fogva forgatják egymást a tárcsák. Mikor a filmeken orvosi sztetoszkóppal hallgatózik a kasszafúró a mackó ajtaján, akkor a tárcsán lévő kitüremkedések egymáshoz koppanását figyeli. Nehéz volt ezt írásban visszaadni...

 

 

Minden szónál világosabban beszél,
Ha készül a történésről videó levél.

 

 

Ha mondjuk mégsem sikerülne kinyitnunk a páncélszekrényt a fent megadott módon, akkor megpróbálhatjuk a megszokott rombolásos módszerrel. Ehhez először leflexeljük a mackó hátát, majd egy légkalapáccsal áttörjük a betonréteget, majd újra a flexre lesz szükségünk a belső fal átvágásához. De ez a metódus sokkal zajosabb, mint amekkora zajjal a tárcsa tekeregetése jár. Szóval így sajnos biztosan le fogunk bukni az asszony előtt, hogy meg akarjuk dézsmálni a családi csokikészletet.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.