Egyenáramú csengő
(fadobozos, igen régi típus)

   Hogy mennyire megtervezettek a napjaim? Nos azt kell mondjam, hogy úgy általában véve semennyire. Hogy ezt miért árultam el? Nos azért, mert a tegnap estét (vagy legalábbis egy részét) azzal töltöttem, hogy sorba szedtem a mai napi teendőimet. Ez ugyan az este valamiért még egy nagyszerű ötletnek tűnt, csakhogy másnap reggelre már nem maradt meg belőle semmi. Ezt úgy értsd, hogy mire idáig, vagyis a pincében stílusosan a fáspolcon elhelyezett fadobozos csengőig eljutottam, addigra már egy csomó minden történt, kivéve talán azokat az eseményeket, amiket ugye még tegnap este mára beterveztem.

 

 

   No nem az elvégezni tervezett feladatok bonyolultsága, ezért kerülgetése volt az ok, hanem az, hogy másnap reggelre semmi sem maradt meg belőlük a fejemben. Na ezért voltam kénytelen nekiállni olyan feladatoknak, mint mondjuk leszüretelni a beérett egy szem paradicsomot.

 

 

   Ahogy a fele idei terméssel az ablaktól eltávolodtam, egyszer csak kiszúrtam azt a valamit a szék lába alatt. Komolyan mondom, hogy ahogy itt álltam, egyszerűen el nem tudtam képzelni, hogy az meg mégis mi lehet. Persze nem volt benne semmi varázslat, mindössze a borítójából ki, meg úgy egyáltalán szétesett Rádiótechnika évkönyvet szorítottam le a székkel a megragasztása után. Ebben talán nem is az az érdekes, hogy egy hét alatt simán elfelejtkeztem róla, hanem az, hogy mégis hogy a csudába maradhatott ez itt egy egész hétig, pláne mindenféle feltűnés nélkül! Szóval csak álltam és néztem...

 

 

   Ezek ketten meg engem néztek. Ezek úgy kerültek ide, hogy a párom egy kissé átrendezte a szobát (szerinte értelmesen), minek következtében a háttámla párnám a legeldugottabb sarokból került elő, ahol is megtaláltam a kisebbik, sajnos mára már folyton leeresztő felfújható ágyat, amit amúgy szintén szét szeretnék szerelni. Hogy a szintén, vagyis a többes szám mégis mi másra vonatkozik, az persze már nem jutott eszembe, pedig tegnap este még olyan szépen összeállt a kép...

 

 

   Ez egy olyan növény, ami ha lassan is, de azért idővel képes elmenni az adott pozíciójából. Miközben át, illetve szétültettem (lásd jobbra lent a már elhagyott csonkját), a még tegnap este mára megálmodott szétszedési terveim felidézését hagyva a francba, azon kezdtem el törni a fejem, hogy ebédre mit álmodtam meg. Legalább innék, vagy valami... Már úgy értem azért, mert ez is csak úgy sikerült (mármint a felidézés), hogy kimentem a konyhába és benéztem a hűtőbe, ahol is egy alufóliával letakart tepsi látványa fogadott.

 

 

   Így nézett ki a hús mielőtt letakartam volna. Ez amúgy nincs kész, vagyis ez még nyers. A fura sárgás színét onnan kapta, hogy nem sima, hanem már fűszeres zsírral öntöttem nyakon, amit az ezt megelőzően sütött oldalasról mentettem le.
  
Ez itt amúgy lapocka, egyben, de rettenetesen, konkrétan az összes szögből és oldaláról megszurkálva, hogy belülre is jusson a saját készítésű pácból. Hogy miből volt a pác? Azt kell mondjam, hogy egy kissé átgondolatlanul tettem bele mindent, ami csak a konyhában a kezembe akadt.

 

 

   Ez ugyanaz a hús mint amit az előbbi képen láttunk, csak egy napnyi pácolódás, valamint negyed napnyi szuvidálás, majd az azt követő egy órányi sülés, és persze felszeletelés után. Hagytam hűlni, s miután a zsír már alig akart folyni a tepsiben, mondhatni letakartam vele a hússzeleteket.
  
Az ízéről annyit, hogy ha frissen melegében kenyérrel rossz nem is volt, de érezhetően eltoltam a fűszerezését. Másnap hidegen kenyérrel ez még jobban előjött. Viszont néhány nap múlva, mikor a mindennapi dézsmálásaim hatására az egészből már csak két szeletnyi hús maradt, amit felmelegítettem és krumplipürével fogyasztottam el, na akkor már azt kellett rá mondanom, hogy én ilyen finom sült húst talán még életemben nem ettem! Ez annyira így volt, hogy a maradék szafthoz simán elfogyott az a második adag krumplipüré is, amit amúgy a másnapi paprikás lisztben sült halhoz akartam félretenni.

 

 

   Hogy mivel ment el a délelőtt? Természetesen semmittevéssel és nézelődéssel. Ezt a fát például azért néztem érdeklődve, hogy vajon lett-e valami baja a hajnali vihartól, mikor is olyan szögben láttam megdőlve, aminek komolyan örültem, hogy nem felém teszi. Aztán persze rájöttem, hogy amit hajlongani láttam, az a része mondjuk megmaradt, a közepe viszont hiányzik.

 

 

   Ezt a helyzetet mindenképp le kellett mennem közelebbről is megszemlélni, mely tettem amolyan melléktermékeként eljutottam végre a pincébe, ahol is a látvány hatására elkezdtek beugrani a még tegnap délután betervezett mindenfélék.

 

 

   Hogy aztán a nagyszerű tervekből mindössze annyi lett, hogy felhoztam a polcról ezt a csengőt, ahhoz azon kívül, hogy ez rám valahogy annyira jellemző, nincs is mit hozzáfűznöm.
  
Magáról a csengőről annyit, hogy ezt a Bosnyák téri piacon vettem, mégpedig azzal a felkiáltással, hogy ezt (mármint a megvásárlását) csak akkor tehetem meg, ha záros határidőn belül szét is szedem.
  
Hogy mégis minek vettem meg? Nos azért, mert ugye egyrészt érték, másrészt érdekesség. Az értéket úgy kell érteni, hogy ez valószínűleg egy még a múltszázad elejéről származó csengő, amit ha a piacon nem kel el, akkor még képes lett volna az eladó egyszerűen kidobni. Amúgy meg mit nekem az a 200 forint?

 

 

Ez a két csavaros szorító szolgál az elektromosság bevezetésére.

 

 

Erről a részéről mondjuk hiányzik a csengő egyik lényeges alkatrésze,
konkrétan a harang, ami nélkül a csengő csak egy úgynevezett zümmer.

 

 

   Szedtem már szét csengőket, s azok között régebbi darabok is voltak, de azoknak mind bakelitből volt a házuk. Ez meg ugye fa, ami vagy régebbi eredetre utal, vagy csak arra, hogy ahol ez a példány készült, ott olcsóbb, pláne elérhetőbb volt a fa, mint a bakelit.

 

 

Ez micsoda egy kis műremek kallantyú...

 

 

Ezt az állását azért mutatom meg, hátha valakinek nem volt tiszta a nyitott állapot.

 

 

Ez a két bigyó egy pillanatra ugyan megakasztott, de
aztán túltettem magam az ebéd utáni álmosságon.

 

 

Így kell őket nézni, és akkor mindjárt látszik, hogy
a csengő falra történő felerősítésére szolgálnak.

 

 

Az akasztókon kívül nincs a csengő alján más, csak a puszta fa.

 

 

Épp mint ahogy a kallantyúktól eltekintve a fedél is fából van.

 

 

Na jó, azért akad benne egy kevéske enyv is az eresztékeinél.

 

 

A csengő dobozfedelének élei nútcsapolással lettek összekapcsolva.

 

 

A kalapács tengelyének pedig fúrva és fűrészelve lett kivágva a hely.

 

 

Ez éppen olyan elvű, mint amiket már korábban
mutattam, csak sokkal régebbi keltezésű.

 

 

   A három különböző feladatra három különböző méretű csavar lett bevetve, mely látvány hatására bármelyik mai olcsósító szakemberben automatikusan megindul az egységesítésre történő törekvés.
  
A tekercselést alkotó rézhuzalról nem tudtam eldönteni, hogy az csak selyem, vagy lakk plusz selyem szigetelésű. Persze biztosan sikerült volna, csak nem akartam belebarmolni azzal, hogy kicsenek belőle egy centit.

 

 

A csengő tekercseinek ellenállása (vagyis a huzalátmérő,
s ezzel a menetszám) számomra meglepő módon eltér.

 

 

Míg az egyik tekercs 500 ohmos.

 

 

Addig a másikra 1.200 van írva.

 

 

   A működési elv azonos a modern csengőével, csak az alkatrészek fazonja más, de még az is csak annyira, amennyire a fa alaplemez - mint hordozófelület - ezt mindenképp megköveteli.
  
Na jó, annyi különbség azért van, hogy míg a bakelitházas csengők esetében minden a fedélbe van beszerelve, addig jelen esetben épp fordítva, vagyis az alaplap a hordozó.
  
Azt kell mondjam, hogy logikailag ez az utóbbi a helyes megoldás, mert így a csengő hangjának beállításához nem az egész csengőt kell a helyéről leszerelni (hogy egyáltalán belelássunk), hanem elég csak levenni róla a tetejét.

 

 

Egyszerűen képtelen voltam róla meggyőzni a fényképezőgépet, hogy a rezgőnyelv
és a kalapács közötti megtekert vasanyagra koncentráljon, illetve fókuszáljon.

 

 

A két tekercsfél között egy nagyon soványan ónozott forrasztott kötés látható.

 

 

A multiméter kijelzőjén pedig az, hogy nem hazudtak a tekercsek feliratai.

 

 

 

   Íme egy újabb gyöngyszem a szerző félresikerült videói közül. A csengő amúgy nem támadni akar (jön közelebb), hanem csak elrázódik az asztalon a saját rezgésétől. Mindezt úgy, hogy meg van fogatva egy dögnehéz kombinált fogóval.
  
Na most ami érdekesség a próbák alatt kiderült, az az a tény, hogy ez nem olyan csengő ami reduktorról vagy telepről üzemel, hanem ez bizony hálózati. Sejtésem szerint 110 voltos lehet. Ezt abból gondolom, hogy 20 voltról alig röccen meg az elektromágnese, és még 70 voltról (ennyiről járatva látható a videón) sem igazán meggyőző a működése.
  
Hogy ebben mégis mi az érdekesség? Nos az, hogy a relatív magas működtetési feszültség ellenére a csengő érintkezői meglehetősen szabadon vannak szerelve. Arról nem is beszélve, hogy a csengő háza a nem kifejezetten szigetelőanyagnak számító fából van. Az persze igaz, hogy az ilyesmit (érintés és életvédelem) régebben nem igazán vették komolyan.
  
Például volt egy könyvem, ami tulajdonképpen egy háború előtti elektromos alkatrész-katalógus volt. Ebben olyan tárgyakat lehetett látni (sajnos már rég nincs meg a könyv), amiket ha ma merne valaki árulni, azt ott helyben lelőnék. Ami az egész könyvből leginkább megmaradt bennem, az egy elektromos virslifőző készülék volt, ami úgy működött, hogy olyan tüskék közé kellett betenni a virsliket, melyek között ott volt a hálózati feszültség. Ez egyrészt mindenképp életveszélyes, burkolat nélkül meg ugye pláne az! Aztán ott van még az a nyilvánvaló kérdés is, hogy mégis miféle elektrokémiai folyamatok játszódnak le egy 15 centi hosszúságú húskészítményben, a beleküldött 110 vagy 220 volt hatására.

 

 

   Gondoltam vetek egy pillantást ebbe a vegyes tartalmú, látványosan bontott alkatrészeket tartalmazó dobozba, hátha akad benne valami olyan, ami megfelelne a csengőre az eredeti harangja helyett.

 

 

Na most nem az az elképesztő, hogy a szétszedett zenélő doboz felének képében
találtam, hanem az, hogy a sok közül még az egyik lyuk is jó helyen van rajta.

 

 

Valamint nekem ne lenne itthon a csengő menetébe illő 3,5-ös csavarom?

 

 

Amire ha nem is szorul rá a távtartónak odatett két 4-es anya, de annyira azért
megáll rajta, hogy addig nem szóródik le, míg felügyetlenkedem a helyére.

 

 

   Természetesen szó sincs róla, hogy hibátlan lenne, azonban ha nem én pótolom rá a harangot épp az imént, pláne nem tudnám, hogy az nem is oly rég még a zenedoboz egyik oldala volt, akkor simán eredetinek nézném a konstrukciót.

 

 

 

   Nem merném állítani, hogy szép hangja lett, de így azért mindenképp jobb, mint mikor a kalapács még egyszerűen csak a semmiben kolompolt. Amúgy ez a videó cefetül meg lett vágva. Egyrészt azért, mert egyáltalán nem látszott rajta a csengő beállításának metódusa, másrészt azért, mert nagyon csúnyákat mondtam róla, mikor épp váratlanul megrázott.
  
Maga a 70 volt talán még nem lenne veszélyes, csakhogy egy (valójában persze két) indukciós tekercs is van az áramkörben, melyeken mikor lekerül róluk az őket tápláló energia (vagyis behúz a csengő elektromágnese, megszakítva ezzel a saját áramkörét), az összeomló mágneses fluxus hatására megugrik a feszültség.

 

   Ha le nem is szedtem, de azért benéztem alá, hátha oda van rejtve a gyártó neve, de nem láttam a mélyben semmi érdekeset. Aztán még azon is elmerengtem, hogy vajon él-e még az az ember, akinek az újlenyomata rágyógyult a rugólemezre.

 

 

   Ez a valami (bár nem húztam ki a fából) egy szögben végződik. Ebben persze nem ez a furcsa, hanem az, hogy nem is oly rég láttam valahol egy ilyet, mint különálló alkatrészt. Valószínűleg a pincei csavarválogatás lehetett az apropó.

 

 

   Ahogy kitettem az előszobába, mindjárt több dolog is eszembe jutott. Egyrészt ugye ott van az, hogy ez a csengő vagy soha többé nem kerül elő a pincéből, vagy majd csak akkor, mikor már nem telik kalácsra és el kell adnom. Aztán meg ott van az a másik, az előzőnél örvendetesebb tény is, hogy végre határidőn belül sikerült szétszednem egy frissen beszerzett valamit. Arról a harmadik tényről már nem is beszélve, hogy - ki tudja hány évnyi hányattatás után - végre nem lóg az előszobai esernyőtartón a BEAG mikrofonos füles.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.