Relék
(miért ne)

Szétszedtem egy diaszinkronizátort, amiben volt egy relé. Hagyományos, vagy reed csöves, ez itt a kérdés! Meg persze az, hogy mégis hova a csudába tettem. Jobbra lent láthatók az átmeneti lomos dobozaim. Itt állomásoznak a bontott alkatrészek, míg a helyükre nem teszem őket.
Gondoltam ebben a dobozban lesz a relé. Ezt azért gondoltam, mert ez a doboz volt hozzám a legközelebb, s ugyan miért is kezdenék egy távoli doboz tartalmával?
Ebben mindjárt három relét is találtam. Ezek funkciójuk szerint egyformák, azonos környezetből bontottam ki őket. Persze egyik sem a keresett darab...
A három közül ez a relé a legérdekesebb, ebbe ugyanis bele lehet látni a sapkáján keresztül. Jól láthatóan hagyományos felépítésű, nem un. reed csöves.
Úgy nézett, hogy ki alig van valami a dobozban, de ez persze csak addig tűnt úgy, míg ki nem borítottam a tartalmát az asztalra.
Van ebben minden! Kivéve persze a keresett sárga címkés relét...
Ez a relé például reed csöves. A reed cső lényege, hogy a kapcsolókontaktus egy üvegcsőbe van bezárva, mégpedig védőgázba, így kevésbé szikrázik, nem ég be, és még csak nem is porosodik.
Elővettem egy másik lomos dobozt, amiben már nagyobb darab dolgok vannak.
Mint például ez a relé, ami megvan vagy három centi széles! Mindeközben a magassága is majdnem meghaladja az egy centimétert. Benga állatja...
Az átlátszó burkolaton keresztül látszanak a relé kapcsoló kontaktusai. Jóféle relé ez, ezzel van tele például a HiFi tornyom előerősítője. Emlékeim szerint egy telefonközponthoz adták őket. Két darab volt egy kis dugaszolható panelen. Minden alközponthoz adtak néhány ilyen panelt, én meg szépen összegyűjtögettem őket.
Végre meglett a szétbontandó relé!
Csakhogy a szétbontására nincs semmi szükség., ugyanis a fenekén benézve, az átlátszó műgyantán keresztül jól látható, hogy reed relé. Vagyis ezt pusztán kíváncsiságból nincs értelme szétszedni. Egy tekercsben üveg csövecske, szóval semmi érdemleges, vagy bemutatandó.
Viszonylag gyorsan megtaláltam a relét, hiszen alig szedtem ki a dobozból néhány dolgot, és már elő is került.
Valamiért felül volt egy csomó potméter, amiket egyből különraktam.
Illetve elővettem az egyik potméteres dobozomat, majd beszórtam őket a többiek közé.
Hogy nehogy félbemaradjon a dolog, ha már egyszer ennyit dolgoztam vele, szétszedem mondjuk ezt a picikét.
Hopp! Már le is haraptam a kalapját.
Így már jobban látszik a tartalom. Ez egy finommechanikai műremek!
Kihajtogattam az érintkezőit. Nem állítom, hogy ennek a tettemnek sok értelme volt, de hát nekem sincs sok...
A jobb oldalát húzta magához az elektromágnes, mire fel a bal oldala mozgatta az érintkezőket.
Kifeszegettem a tekercset a tokjából. Ez olyan kis picike, hogy ezt biztosan manók gyártották.
Ezen a részen záródott a mágneses kör. Olyan pici, hogy alig lehet lefotózni. Úgy kell nekem! Majd legközelebb kétszer is meggondolom, hogy nekiálljak-e valami ennyire aprót szétszedni.
Hát ebből nem sok maradt...
Na itt van ez a másik gyönyörűség. Szétszedjem? Nem kérdeztem ám komolyan...
Hopp! Már le is jött róla a sapkája. Ez mondjuk patentos volt, vagyis nem volt ráragasztva, mint ahogy az előzőre.
Ezt már szeretem! Mármint azt, hogy a bekötési rajzot szépen rányomtatják az alkatrész aljára. Valósággal öröm egy ilyenhez panelt tervezni!
Ez a tömzsi "T" betű szerű alkatrész tartja a helyén a mozgó részt.
Miután kihajtottam, el tudtam emelni a helyéről.
Ez éppen olyan, mint a kettővel ezelőtti kép, azonban a figyelmes szemlélő észreveheti, hogy levágtam a relé lábait. Még jó! Kicsit nem néztem oda? Mindjárt azt láttam a szemem sarkából, amint éppen el akar szaladni!
Miután levágtam az óngombócos lábakat, már ki lehetett húzni az érintkezőket az alaplapból. Olyan picik az érintkezők, hogy alig lehet őket látni. Van az előerősítőmben egy kontakthibás relé ebből a típusból. Szerintem csere lesz belőle, nem pedig javítás...
Jól láthatóan lapos kiképzésű a mágneses kör.
Gondoltam leszedem a tekercset a vasról. No de miért is tennék ilyet? Illetve megpróbáltam, csak nem jött le.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.