C1-112A oszcilloszkóp
(mert megígértem hogy belenézünk)

Az oszcilloszkóp az asztalom bal sarkán terül el, a kedvenc medvém pedig az oszcilloszkópon. Ezt a műszert nem ma vettem, hanem még valamikor olyan régen, hogy a manapság már Kínai piac még Orosz piac volt, és nem a Maglódi úton volt, hanem még a Csajkovszkij parkban. Motorral voltunk az asszonnyal, így ő hozta haza a fekete dobozt, mégpedig egy a gyerekhez vett hasrakötős fiahordóban. Mindeközben a medve maga a TV maci személyesen!
A mackót a Verseny utcai piacon találtam. A földön ült a sárban, tiszta víz volt az esőtől, az egyik füle pedig hiányzott. Nem volt meg sem a ruhája, sem pedig a haja. Az egyik szeme fényes fekete, míg a másik matt bordó. Mindezek ellenére folyton mosolyog. Nekem meg sokszor van rosszkedvem, szóval öröm ránézni erre a mackóra. Azért most félrerakom a többi közé, mert csak zavarna a munkában.
Íme az oszcilloszkóp felülnézetből. Arányos felépítés, jó helyen lévő szellőzők.
Alulnézetből látható egy kihajtható fül, ami a műszer lába.
Ez pedig a hátulnézet. A hálózati zsinór rátekerhető a gép hátuljára. Még a hálózati csatlakozó dugónak is megvan a helye! Ügyes megoldás, csak jó irányba kell elkezdeni a kábel feltekerését, különben nem fog elérni a dugó a lyukig.
Az előlap szép és arányos, ergonómiai szempontból minden gomb a helyén van.
Mikor Brezsnyev meghalt, apukámra hagyta a szemöldökét.


Kezelőszervek

 

 

Az oroszok valami egészen csuda dolgokat tudtak! Például ebbe az oszcilloszkópba egy multiméter van beépítve. Ellenállást és feszültséget is lehet vele mérni. A hozzávaló mérőzsinórok a szkóp előlapját védő fedőben kaptak helyet. Az persze egy jó kérdés, hogy az a fedél hol van.


Digitális szkópcső meghajtás

 

 


Digitális panel alkatrész beültetése

 

 


Multiméter kapcsolási rajza

 

 


Multiméter panel alkatrész beültetése

 

 

A kontraszt és a fényerő szabályozó gombja. Egy kissé ugyan lötyögősek, de eddig nem volt velük semmi bajom. A sárga a power gomb, az alatta lévő szürke pedig az oszcilloszkóp / multiméter átkapcsoló. Jobbra a függőleges eltérítés bemenetének AD/DC váltókapcsolója. A nyomógombok mindenféle formatervezéstől mentesek, vagyis teljesen hasáb formájuk van.
Valamit kopp-ra lehet vele állítani. Még jó, hogy van a műszerhez egy komplett gépkönyv, teljes kapcsolási rajzzal. Még egy mérési jegyzőkönyv is járt a masinához! Bámer Balázs kijavított. A "kopp" az nem koppanásig, vagy érintkezésig, hanem magyarul "korr", azaz korrigálás, beállítás. Négy évet! Négy évet áldoztam az életemből az orosz nyelvre! Ej ha most angolul nem tudnék ennyire...
25 wattot eszik, 220 volt 50 vagy 60 Hz, és kettős szigetelésű.
Végre egy értelmezhető sorozatszám! Mint az látható, ez a műszer 1991-ben készült.
Balansz, és megint egy valamit korrigáló lehetőség.
Ez a felirat a doboz oldalán van. Valószínűleg arra való, hogy megtaláljuk melyik doboz melyik műszerre illik. Legalábbis más értelmét nem látom a típusszám műszerdoboz oldalára történő felfestésének.
Íme fedél nélkül. Van benne anyag rendesen! Ez a műszer tényleg nagyon jól meg lett csinálva. Eddig mindössze egyetlen alkatrészt kellett benne kicserélnem, de azt még egyből mikor megvettem. Ez az alkatrész a teljesen szabványtalan, vagyis orosz mintájú BNC bemeneti csatlakozóaljzat volt.


Blokkvázlat

 

 


Függőleges eltérítés, valami a tápegység

 

 


Függőleges eltérítés panel beültetési rajza

 

 

Hihetetlen zöld színű hálózati trafó. Az oroszok tudták kikeverni mindközül a leglehetetlenebb árnyalatokat. Miközben a gyártók világ minden táján megpróbáltak valamicske színt lopni az életünkbe a bármiféle termékeikkel, addig a Szovjetunióban volt egy külön munkacsoport, akik az életkedv mentesítő RGB kód előállításán fáradoztak. Mint az balra látható, ezen a téren igencsak komolynak mondható sikereket értek el.
A Vízszintes eltérítő fokozat a fűrészgenerátorral. Ha elől tekergetem a gombot, akkor belül forog a tengely, hátul tekeredik a potenciométer. A mechanika már csak ilyen egyszerű dolog. De tőlünk keletre nemcsak a kommunizmus építésével gyűlt meg a bajuk az elvtársaknak, hanem még az ilyen egyszerűnek látszó dolgok sem mindig sikerültek.

 

 

Készítettem egy videót az előbb említett teljesen egyenes "áttételről", mégpedig
mozgás közben. Tényleg jobb, hogy rugalmas lemezdarab tartja a potmétert...

 


A vízszintes eltérítés, vagyis az időalap kapcsolási rajza

 

 

Nekem formára tetszenek az orosz nyomtatott áramköri lapok. Minden vonal szépen egyenesen fut, maximum ha beletesznek egy 45 fokos ferdeséget, de csak ott ahol nagyon kell. Számomra valahogy jobban áttekinthető, mint a girbegurba vonalvezetésű panelrajzolatok. És ennek még csak nem is zöld a színe!


A fűrész fokozat beültetési rajza

 

 

Az elmaradhatatlan Isostat kapcsolók. Európához közelebb barna színben készültek, de az oroszok akár még ilyen bilikéket is tudtak produkálni! Hiába no! Nagyszerű ország, nagyszerű emberek, nagyszerű színek...
Nem sok bizodalmam van az orosz trimmerekhez, de eddig még nem adtak okot panaszra. Ez a szkóp évek óta fut minden hiba nélkül! Néha mintha ferde lenne rajta a vonal, de ez lehet a közeli hangszórók tartós mellékhatása.


A szkópcső vége panel beültetési rajza

 

 

A multiméter panelja. Ügyes kombináció ez a szkóp és multiméter egyben. Szervizmunka közben ugyanis nagyon jól jön, ha minden kéznél van. Például volt olyan orosz C4323 névre hallgató multiméter, amibe KF hangoló generátor volt beépítve. Nálunk például nem lehetett KF hangoló generátort kapni. Persze volt nálunk is RF generátor, csakhogy nem ilyen kis egyszerű, éppen csak arra jó amire kitalálták kivitelben.
A nagyon furcsa színű műanyag lapok tartják a helyükön a paneleket. Érdekes felépítmény, hiszen nincs semmi különösebb váza az egésznek, hanem csak minden mindenhez hozzá van csavarozva.
Orosz digitális integrált áramkörök. Mikor a fotók elkészültek, olyankor minél előbb el kell neveznem őket, különben egyszerűen elfelejtem, hogy mit akartam általuk megmutatni.
Például ezt is néztem, néztem, de nem jöttem rá, hogy mit akartam vele. A trafóról már volt kép. Végül persze rájöttem, hogy ez a fotó a trafó mögötti fekete kábelről szól. Az a kábel nem is kábel, hanem egy jó hosszú drót van benne rugószerűen feltekerve. Késleltető művonal a neve, és azért van ott, mert a függőleges eltérítésen lassabban ér keresztül a jel, mint ahogy a szinkron fokozaton. A művonal "időt told be" a vízszintes eltérítés indításába, hogy lássuk a jel elejét is.
Ez itt egy a négyből az összetartó csavarok közül. Kitekerni még csak lehet, no de vissza... Valami hosszabb felöntés kellett volna a dobozba, ami megvezeti a csavart. Olyan lehetetlen módon kell betekerni, hogy külön szerszám kell hozzá! A szerszám műszaki rajza ott is van az oszcilloszkóp gépkönyvében. (meg persze itt alant is)


Szerszám az összetartó csavarokhoz

 

 

A doboz érdekes állagú, masszív fekete műanyagból van. Furcsa mintázata van a felületének, ami nem egykönnyen csúszik ki az ember kezéből. A fröccsöntő szerszám minősége mondjuk némi kívánni, pontosabban szólva kivágni valót hagyott maga után. A képen jól láthatóan késsel lett megigazítva a doboz sarka.
Szépen rajzolja a négyszögjelet.
Meg persze a sinust is.
Valamint a háromszöget is. No de miért is ne tenné, ha egyszer ez a dolga?
Jó fényerejű, után gyorsítós katódsugárcső van benne.
Majdnem elfelejtettem képet csinálni a multiméter számkijelzéséről. Jó, elfelejtettem. De mint az látható, pótoltam a hiányzó fotót. Vajon direkt vannak a számok kicsit megdöntve, vagy az elektronika valamely alap adottsága miatt lettek ilyenek? Mindenesetre kár, hogy nem működik egyszerre a szkóp és a multiméter. Jól van no, akkor nem kár. Bevallom őszintén, hogy mivel van másik, a multiméter részt én bizony még sohasem használtam.
Most legalább megnéztem, hogy működik-e egyáltalán. Jelentem működik, szóval nemcsak nullákat tud rajzolni.
Van ennek a szkópnak egy nagyobb testvére is a polcomon, de azt nem szedem szét, mert annak nem lenne semmi értelme, ugyanis éppen ugyanolyan felépítmény, mint ez a kistestvér, csak a függőleges eltérítése kétcsatornás. Hú de jó! Örvendtem mikor megvettem ezt a műszert, aztán jó ha egy próba erejéig használtam kétsugaras üzemmódban. Gondoltam a vízszintes eltérítés is ki van vezetve, vagy az egyik csatorna felhasználható erre, de nem! Nekem magamnak kellett átalakítanom, hogy Lissajous ábrát is lehessen vele rajzolni. Na az is egy értelmetlen project volt...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.