Lendkerekes mozdony
(átlátszó)

Ez a játék mozdony azért jött velem, mert nagyon
megtetszett a színessége és az átlátszósága.

 

 

Mármint nemcsak belelátni, de még szép színesek is az alkatrészei.

 

 

A hat kerék közül a négy kék színű gumiperemmel
ellátott vesz részt a lendkerék forgatásában.

 

 

Tologatás hatására a lila hajtókarok (mármint a másik oldalt is van belőle
egy) előre hátra mozognak, miközben a szintén lila kémény le és föl.

 

 

Amerikai, angol, és még kínai is.
Láttam én, hogy sokszínű!

 

 

   Miután össze lett szerelve, csak azt követően lettek a kerekek a tengelyekre felpréselve, mely összeszerelési metódus komolyan megnehezítette a kerekek leszerelését.
  
Magyarán szólva, ez a játék még véletlenül sem az a csak úgy egyszerűen magától szétesős fajta. Ez annyira így van, hogy a kerekeknek - a feszegetésük közben - még csak eszük ágában sem állt eltörniük!

 

 

   Bár a tengelyre préselt kerekek továbbra is összetartják a mozdony átlátszó házának két felét, attól még néhány alkatrész már kivehetővé vált. Pontosabban szólva, csak úgy egyszerűen magától (amúgy persze a rázogatásom hatására) a felépítmény nézegetése közben kiesett.

 

 

Még a lendkereket is sikerült a helyéről kivennem!

 

 

Ami amúgy - mint minden tisztességes lendkerék  - vasból van.

 

 

   Miután a már erősen hiányos mozdonyt újra összenyomtam, meglepő módon jobban működött, mint tette azt még előtte. Bár erről nem készítettem videót, de így, hogy már nincs benne a lendkerék, a mozdonyt meglökve, az könnyedén keresztülszáguld az asztalon. A lendkerékkel a belsejében ezt azért nem tette, mert ha úgy kezdtem el tolni, akkor az elkopott csapágyazás miatt a lendkerék prellezni kezdett, ami természetesen megakadályozta a felpörgésben. Ez kérlek annyira így volt, hogy a lendkerékkel együtt bármennyire meglökve, a mozdony még 20 centit sem tudott megtenni.
  
A prellezés amúgy egy tengely esetében azt jelenti, hogy nem a középpontja körül forog, hanem a pereme gördül egy nálánál nagyobb lyuk belső felületén, ami persze meglehetős energiaveszteséggel jár.

 

 

Van benne lila fogaskerék.
(illetve már csak volt)

 

 

Valamint narancssárga is, amin azért nem központos a kitüremkedés, mert ez a
részlet mint egy excenter hajtotta meg (mozgatta ki-be) a mozdony kéményét.

 

 

Mármint ezt a lila kéményt, a szintén lila hajtókar közbeiktatásával.

 

 

   A zöld és a narancssárga fogaskerék között látható apró zöld persely kopott el. Bár ez hiba, de ettől eltekintve azt kell mondjam, hogy ez a mozdony - egyszerű gyermekjáték játék létére - meglehetősen komoly kis szerkezet.

 

 

A hajtott tengelyek közepéhez kötődő fogaskerekek is nagyon tartották magukat.

 

 

   A zöld perselyekbe a lendkerék tengelyvégeit belepróbálva, azok tényleg nagyon lógtak. Hogy a kitágult, vagyis elkopott lyuk az anyag gyengeségének köszönhető-e, vagy inkább annak, hogy a játék gazdája kedvenc mozdonyát a végkimerülésig tologatta, az így utólag már kideríthetetlen. Persze ha valakinek van otthon egy ugyanilyen mozdonya, és abban még jó a lendkerék csapágyazása, akkor egyértelmű, hogy a kopást a rengeteg tologatás okozta.

 

 

   Az lehet, hogy nemcsak a szétszedése sikerülne, de mivel ez a mozdony nekem csak annyiban emlék, hogy a 2020-as lomtalanításkor találtam, így nem állok neki összeszerelni.

 

 

Hanem egyszerűen csak kettéválasztom a kupacot kellő és nem kellő alkatrészekre.

 

 

Tulajdonképpen csak a nem is annyira apró mozdony házát dobtam ki.

 

 

   Míg a szép színes alkatrészei a vegyes tartalmú dobozba kerültek, természetesen későbbi szíves újrahasznosítás végett, aminek bevallom, hogy még magam sem látom komoly, de igazándiból egyáltalán valamicske esélyét...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.