PT-101- IC Tester
(Vilati gyártmány)

   Bár mindketten száradni lettek idetéve, de míg a színeváltós világítós állítható tus már átesett a szétszedésen, és az csak a kipróbálása miatt vizes, addig a műszer még csak most jön, és azért vizes, mert annyira koszos volt, hogy kénytelen voltam még a bemutatása előtt legalább a felületét elmosogatni.

 

 

   Elmondjam a jelen műszer beszerzésének történetét? Tudod, hogy úgysem úszod meg, de most legalább rövid leszek. Szóval az úgy volt, hogy már megint sikerült belefutnom a piacon az ötvenivel nénibe, aki az adott pillanatban egy csomó olyan ócskaságot árult, amit nem győztem a kupacból kiemelgetni. Na így került hozzám 50 forintért ez a csoda. Az újkori ára 4980 forint volt, ami akkoriban (70-es 80-as évek) úgy jó kéthavi fizetésnek felelt meg.

 

 

   Szerintem eleve a doboz megérte azt az 50 forintot. Hogy eszem ágában sincs ebbe a dobozba megépíteni a már évtizedek óta megálmodott apró műszereket? Nos, ez igaz, épp mint ahogy az is, hogy ha valami csoda folytán mégis rávenne valami, akkor - amolyan stabil kiindulási alapként - legalább a doboz meglenne. Illetve most már meg is van!
  
Hogyha építenék, akkor mit építenék bele? Szóval az úgy volt, hogy még valamikor a 70-es években megláttam egy külföldi - természetesen elektronikával foglalkozó - magazinban néhány csodaszép dobozt, amiket ha nálunk lehetett volna kapni, akkor valószínűleg elkészültem volna az AM / FM KF hangoló generátorral, a mini erősítővel, a jelnyomozóval, a hangfrekvenciás jeladóval, meg ki tudja még mennyi más aprósággal, melyekből ha lett is valami, azok az idők folyamán (kevés kivételtől eltekintve) sajnos mind szétszedődtek. Mármint az alkatrészeiket újrahasznosítandó.

 

 

Oldalról nézve nemcsak innen, de a másik oldaláról is van rajta két csavar.

 

 

Az alján viszont nincs semmi.

 

 

Mármint ettől az erősen hiányos, amúgy nyomtatott adattáblától eltekintve.

 

 

   A képet elnézve, felmerül az emberben az a nyilvánvaló kérdés, miszerint mégis mi történhetett az évszámmal? Pláne ki, s mégis miért érezte ezt az adatot annyira terhelőnek, hogy eltűntesse?
  
Erre amúgy valószínűleg az volt az ok, hogy mikor selejtezéskor, vagy a dolgozó cégtől történő távozásakor az adott holmit a raktárba visszakellett adni, akkor ha mindennek nem is, de legalább a főbb, vagyis azoknak a számoknak egyezniük kellett, amik a leltárívre, szerszámkartonra, szerszámkönyvbe voltak írva.

 

 

   Miután megéreztem, hogy a készülék használati utasítását egyszerűbb letölteni és idetenni, mint elmesélni, hogy mi áll benne, azonnal nekiálltam megkeresni. Mármint az interneten. Tessék:

 

 

Aki akarja, majd szépen kibogarássza belőle magának a lényeget.

 

 

   Miközben én nagyban a műszert nézegettem, a párom megkért, hogy ugyan hozzak már neki egy kevéske kólát, mely kérést - meglepő módon - azonnal teljesítettem. (lásd a pohár alján azt az 5 milliméternyi barnás folyadékot)

 

 

A minap meg Andi ugrasztott be, hogy valaki eszi a csokis banánt.
Én elsőre méhecskére saccoltam, de a tettes ez a baba volt.

 

 

   A műszer ezen pontjairól 50 százalékos kitöltésű négyszögjelek vehetők le. Amúgy nem ezt akartam mondani, hanem azt, hogy ezeknek a szokásostól eltérő méretű, vagyis nem 4, hanem 2 milliméteres banánhüvelyeknek még a létezése sem dereng. (gondolom öregszem, és már esnek ki a dolgok a fejemből)

 

 

Mármint - emlékeim szerint legalábbis - ennél
kisebb átmérőjűeket sosem láttam boltban.

 

 

Az apró lyukba egy szabvány 4-es dugónak még csak esélye sincs behatolni!

 

 

A műszer elején is van egy aljzat, mégpedig a mérőcsúcs számára.

 

 

   Az áramfelvétel rendben. Ez amúgy apukám tápegysége, aminek persze majd lesz cikk a felújításáról, ami mondjuk már láthatóan meg is történt, csak az elkészült cikkek sorrendjét kavarom a szokásos módon összevissza.

 

 

Nemcsak úgy egyáltalán, de még színre is passzolnak a dugók az aljzatokba!

 

 

   Hogy a műszer minden egyes része (funkciója) működik-e, azt azért nem próbáltam ki, mert így hirtelen nem tudtam olyan példát felhozni, mikor jó lenne, hogy működőképesen lapul valamelyik fiókom mélyén. Mármint én és a TTL áramkörök, na az két külön világ!

 

 

Ez itt a műszerből kilógó harmadik szál vezeték végén
található, amúgy szabványos 4-es banándugó.

 

 

Ez pedig a dobozt összetartó négy közül az egyik ótvaros fejű csavar.

 

 

Íme a panel alkatrészes oldala, melyen komoly nemzetközi találkozó zajlik.

 

 

Ez egy lengyel gyártmányú 7437

 

 

Ez pedig egy Tungsram 7400

 

 

Ez Texas gyártmányú 7420

 

 

A K1TK552 egy szovjet rendszer szerint jelölt 7474

 

 

Mint az a belül azonos helyre forrasztott kék és fehér vezetékekből kiderült,
a dobozból kilógó plusz szál vezeték azonos a műszer mérőcsúcsával.

 

 

A forrasztásokat nemhogy szépnek nem nevezném, de egyenesen csúnyák!

 

 

Mikor az előbb azt írtam, hogy a "panel alkatrészes oldala",
akkor tévedtem. Mármint azért, mert ugye ez is az.

 

 

   Ezeknek épp így kell állniuk, hogy passzoljanak az előlapi lyukakba. Szóval szó sincs a LED-ek eltévelyedéséről, épp csak lehetett valami kommunikációs zavar az elektronika és a műszer előlapját megtervező ember között.
  
Ennek amúgy (mármint a LED-ek ferdeségének) valószínűleg az lehetett az oka, hogy míg a nyomtatott áramköri lap lábtávolságai (már csak az IC-k miatt is) 2,54 milliméteresek, addig aki az előlapot tervezte meg, 2,5 milliméterrel számolt, ami persze egy idő, illetve bizonyos számú alkatrész egymásmellé tétele után, ehhez a csúf ferdeséghez vezetett.

 

 

A Vilati - mint az a műszer leírásában is olvasható -
a Villamos Automatika Intézet rövidítése.

 

 

Ez a szingapúri 7404 a távol-keletet képviseli.

 

 

A rengeteg csatlakozó nem közvetlenül lett a panelra
forrasztva, hanem egy kábelköteg közbeiktatásával.

 

 

Ez az amúgy 2 milliméteres banánhüvely olyan ritkaság,
hogy így hirtelen csak a Conrad kínálatában találtam.

 

 

A már amúgy is lapos kapcsoló méretét a lábak
lehajtásával sikerült tovább csökkenteni.

 

 

Leviszem a pincébe, kap egy réteg folpackot, majd bekerül a "műszer, de nem
voltmérő" feliratú dobozba, ahonnan lehet, hogy soha többé nem kerül elő...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.