Zenélő maci
(részben az asszony szedte szét)

A képen három fregoliról lógó szőrös jószág látszik. Az fog történni, hogy összeállunk a párommal, és szétszedjük a középsőt. Állítólag még az is meg fog történni, hogy idén végre kifestem a fürdőszobát. Szerintem a maciboncolás látszik biztosabbnak.
Ezek ketten a sarokban már előre röhögnek a szerencsétlen harmadikon.
Ne ülj rám! Könyörgött életéért esdeklőn az új mackó.
De az asszony könyörtelen volt! Egyszerűen kitépte a medve belsejét.
Ez a kis kocka volt benne, ebből jöttek a csilingelő hangok.
Össze van ragasztva a doboz. Az én tudásom előtt persze minden meghajlik. (vagy eltörik)
Tapasztalatom szerint a zenélő mackóknál a hangszálakat végbélen keresztül lehet megoperálni.
Az asszony megmutatta a mackónak a belsejét. Szóval ez a vacak nyomta a seggem? (gondolta a mackó)
Izgalmas. Persze nem az, hiszen láttam már zenélő szerkezetet, méghozzá nem is egyet, azért már rég tudom, hogy mi van benne. Persze lehetne benne valami meglepetés is, de sajnos nincs.
Hát... Ez mondjuk nem hajlott meg tudásom előtt, hanem inkább eltörött.
Semmi meglepi. Mostanában mindenben ilyen van. Persze még ez a jobbik eset! Ennek ugyanis legalább kellemes a hangja. Ha nem ez a mechanikus, akkor pici panel + hangszóró + chip. Na azt hallgassa aki kitalálta! Borzasztó hangjuk van... Egy időben lehetett kapni olyan kulcstartót, amin volt egy csomó gomb. Gombnyomásra mindenféle lökött hangok jöttek belőle. Egy barátomnak csináltam is egy ilyenből egy ajtócsengőt. Nekünk leginkább a törés-zúzás hang jött be. Ha valaki becsengetett, akkor olyan hang jött vissza az ajtón át, mintha valaki éppen leejtette volna a plafonról a konyhaszekrényt.
Jobbra az a fényes a programkerék. Apró pöckök állnak ki belőle, amik a balra látható különböző hosszúságú lapocskákat pengetik.
Balra a programkerék, jobbra a rugóház. Utóbbiban egy rugó van (ki gondolta volna), ezt lehet felhúzni a dobozkából kilógó zsinórnál fogva. Mint az látható, szegecselve van, s mivel azt nehéz pótolni, ennél jobban nem szedem szét. Volt nekem itthon valahol egy ilyenem, ami ezzel ellentétben csavarozva volt. Persze ez nem segített rajta, mert cserébe más részei voltak szétesve. Játszásiból összekombináltam egy áttételes villanymotorral, majd bevágtam valamelyik dobozom mélyére.
Íme a fordulatszám szabályozó, ami igen egyszerű röpsúlyos kivitelű. Ha gyorsan akarna forogni, akkor a guminehezékek a centrifugális erőtől kifelé mozdulnak el, amitől aztán azonnal lassabban akar pörögni. A régi felhúzós gramofonokban éppen ilyen röpsúlyos izé volt. Ugyanez a megoldás volt például a tárcsás telefonokban is.
Gondoltam megosztom veletek a maci hangját, ezért előkerestem ezt a mikrofont. El ne higgyétek ám! Itt hevert mellettem a polcon, csak nem vált be, mert electret mikrofon van benne, melynek kimeneti jelszintje a hangkártyám által kevésnek találtatott.
Ezért előkaptam ezt a másik mikrofont. Persze úgyis tudjátok, hogy itt hevert a polcon. Na ez már működik!

 

 

Amint láthatod, felvettem vele a zenélő dobozka hangját. Valamint beszúrtam
a weblapba háttérhangnak. No de, hogy ezt megeszik-e a böngészők...

 

Azért nem szólt (zenélt) a maci rendesen, mert bele volt nőve a röpsúly tengelye a csapágyába. Egy cseppnyi kontaktspray azonnali megoldást jelentett. Viszont most meg kettőben van a doboz. Szigetelőszalaggal is összeragaszthatnám, de van itthon toluol (vagy etil-acetát). Ez az ilyen műanyag dobozok oldószere. Kicsit megoldja a műanyag felületét, összenyomás, majd egy nap száradás után szétszedhetetlen kötést eredményez.
Ez egy műanyagból készült ecset. Na ez gyakorlatilag nem jó semmire! Egyetlen pozitív tulajdonsága az ára. Cserébe oldja az anyagát a toluol. Tehát akár jó az adott anyag oldásához illetve ragasztásához a toluol, akár nem, az ecsetet az oldószerbe mártás után így is úgy is kidobhatom...
Fémes maci segglyuk. Ezen keresztül jön ki a zenélő doboz felhúzó spagócája.
Ugye mondtam!
Meg kell kötni a zsinór végét a húzókához, mert ha nem, akkor a rugó behúzza az egészet a dobozba, az meg már ugye össze lett ragasztva. Az asszony ügyes, megoldotta, illetve megkötötte.
A zenélő doboz vissza lett varrva a zsákjába.
Már csak a műtéti seb eltüntetése van hátra.
Az éppen ide való öltés neve az, hogy gomblyuk öltés. (köszi Manócska)
A cérna meghúzása után teljesen eltűnik a varrás nyoma.
Hát nem épp egy oválist pukizott a mackó? De!
Szép állat, megy a többi közé.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.