Kamumatik kettő
(svájci bicska)

Vonzódom a bóvlihoz, de csak mert érdekel, hogy mennyire az. Ez például nagyon! Ráadásul még törött is, de így legalább olcsó volt. Ugyan teljesen értéktelen, de a hozzá nem értő eladók szerint ez egy videókamera, ezért elsőre nagyon sokat kértek érte. Mikor megmutattam, hogy mi ez, akkor már persze nem, így erre a gépre is ráment 100 forintom.
V6000 a neve. Azért megnézném az előző 5999 változatot.
Ezek itt a fényképezőgép vezérlő gombjai, hiszen jelen esetben szó sincs semmiféle videókameráról. Az első gomb az üzemmód választó, a középső picike visszatekeri a filmet, a jobb oldali pedig az időzített (késleltetett) felvételt indítja be.
Ez a valami annyira LCD panel, hogy még oda is lett mellé írva.

 

Egy nem különösebben szép, ellenben annál hosszabb matrica volt a gépen, melynek lessük csak meg egyenként, hogy miről szólnak a kockái.

Ez világos. Egy rádió és egy kamera (magyarul fényképezőgép) kombinációjáról van szó. Hogy miért kell ezt a kettőt kombinálni, arra mondjuk nem jöttem rá. Van aki fotózás közben rádiót akar hallgatni? Persze igény mindenre van. De ha nincs, majd reklámokkal támasztunk!
Ez azt jelenti, hogy rendes hagyományos 35 milliméteres film való bele.
Ez pedig azt mondja, hogy öt centi átmérőjű optikai keresője van. Ez a része sajnos hiányzott a kamerának, csak elmesélni tudom, hogy elég rettenetesen nézett ki. Egy öt centi átlójú szögletes lencse volt.
Ez a kép pontosan ugyanarról szól mint az első. Ennek alapvetően semmi értelme, hacsak az nem, hogy így eggyel több címke van a gépen.
Villogtatja a vakut, minek hatására beszűkülnek a pupillák, amitől aztán nem lesz pirosak a fotón látható szemek.

 

No de nézzük csak tovább a gépet

Van a tetején egy külső vakuhoz való csatlakozó.
Itt kell belenézni. Innen mondjuk hiányzik egy gumibigyó, ami eredetileg a szemünk köré illeszkedik.
Ráijesztettem vele az asszonyra. Fogtam és odanyújtottam neki, de közben úgy adtam oda, hogy ne tudja megfogni, essen csak le a kamera a földre. Jaj! A videó kamerám! Kiáltottam fel. De már ismer a párom, nem ugrott be.
Valódi műbőrből készült belebújós fogója van.
Ezek a gombok mind a rádiórészhez tartoznak. A "scan" keresi meg az adókat, a "reset" pedig kezdi elölről az egészet. A nagy fényes a min max felirattal pedig a hangerőszabályozó. Azt hittem valami jópofa nyomógombos megoldás, de látni fogjuk, hogy a jelen esetben erről szó sincs!
A gép alján állványmenet, valamint némi kosz látható.
Az akkumulátor is hiányzik. Én a "battery release" feliratból arra következtetek, hogy két ceruza elem volt egy pufi kis tartókában.
Ez a gomb tisztára olyan, mint mondjuk más normális (értsd nem bóvli) gépeken a zoom optika állító gombja. Más gépeken persze van is a gombhoz zoom-os optika, ami itt persze nincs.
Itt volt a kihajtható átnézeti kereső. Ez egy darab plexi volt, ami némileg torzította a képet.
No de menjünk csak beljebb.
Ez a doboz fényképezőgép része, ide való a film. A bal oldali nyílásba bele is fér, de a jobb oldali részen már nincs elég hely az orsónak. Vagyis a film valószínűleg csak úgy magától tekeredett fel a nagy büdös semmire. Aztán ha ellőttük az összes kockát, akkor a motor visszahúzta a helyére ha tudta.
Szemből nézve egészen jól néz ki. Persze így, hogy kettőben látjuk, egyszerre nézzük ezt és a fenti képet, na így mindjárt kiderül a csalás. Ezt a fotót nézve úgy néz ki, mintha egészen normális optikája lenne a masinának. Viszont ha összevetjük a fenti képpel, akkor kiderül, hogy az a nagy lencseszerű valami az átnézeti keresőhöz tartozik. Az igazi optika a film irányába az a kis vacak ott középen.
Keresztülfényképeztem az átnézeti keresőn.
Az addig jó, hogy ki és be. No de mit ki és be?
Nos ez tényleg valami egészen rettenetes műanyag bóvli.
Minden különösebb ellenállás nélkül adta meg magát.
Itt ez a kamu lencse. Még rá is írták, hogy "focus free", meg azt is, hogy f=36mm, közben meg nem is ezen keresztül fényképezünk!
Én azért keresztülfényképeztem rajta.
Itt van a teljes lencserendszer kiterítve. Még hogy lencserendszer? Ez csak egy szem lencséből áll! A nagyobbik - ami az elején van - az ugyanis csak egy darab ablaküveg.
Az egy szem lencse pedig műanyagból volt.
De nézzük csak meg közelebbről a fényképezőgép részleteit.
A bal oldali LED nem tudom mit csinál (valószínűleg világít), mert nem próbáltam ki a masinát. A jobb oldali meander az egy fényérzékelő. Megnéztem be van e egyáltalán kötve, de be volt.
Ez a kis tekercs biztosan csinál valamit.
Mintha semmi sem lenne a panelen, csak a drótok mennének róla ide-oda. Jobbra a motor látható, ami a filmet mozgatta.
Az előbb látott pici elektromágnes mozgatja a zárat. A zár most be van zárva.
Most meg ki van nyitva. De vajon mi vezérelte a záridőt?
Ez a kis érintkező érzékelte, hogy a motor áttekerte a filmet a következő képkockára.
Ez a részlet tisztára olyan, mint mondjuk a szovjet játéktankom.
Kiszedtem a picike motort.
Meg persze a többi vackot is.
Ezeket megtartom, a többi viszont megy a vödörbe.
Itt még kell lennie valaminek, hiszen bemegy ide egy csomó vezeték.
Áhá! Ott belül mintha lenne valami.
Ezt a fedelet kidobtam, lássuk inkább mi van belül.
Hoppá! Ez egy valószínűtlenül korrekt panel! Teljesen normális szerelés, szépen álló alkatrészek. A kerek paca alatt mikroprocesszor. Balra lent a fehér téglalap az LCD kijelző hátulról. Ez a panel szerintem olyan szépen néz ki, mintha valami normális gépből került volna ide.
Ez meg itt egy vasdarab, hogy azt higgyük erről a gépről a súlya alapján, hogy ő is a normálisak közül való. Persze nem, de ez már csak akkor derül ki, ha közelebbről is megnézzük a részleteket.
Itt van például a rádió kezelőfelülete.
Ez meg ugyanaz hátulról. No de hol a csudában van maga a rádió? Még csak drótok sem mennek sehonnan sehová. Lehet, hogy nincs is benne rádió?
De van, csakhogy egy teljesen különálló egységként.
Egyszerűen kilehet venni a fényképezőgépből. Ez tényleg kettő az egyben! Vagy inkább egyik a másikban.
Még csak nem is a kamera elemeiről üzemel, merthogy van neki két saját eleme.
Ennyi az egész. Jobbra lent a hangerő szabályozó potenciométer látható. Szóval szó sincs semmiféle nyomógombról, ez rendes tekerős, csak különös, ún. becsapós formájú rajta a gomb.
Nincs itt semmi, amit újra lehetne hasznosítani.
Ez itt az LCD kiszedve a helyéről.
Ezen panel felett nem tudok napirendre térni! Ez annyira korrektül néz ki, hogy ez egyszerűen nem lehet idevaló! Ez a lapocska szerintem eltévedt...
Ez a vaku panelja. Részemről már a sokadik ilyet dobom ki.
Na ebből aztán tényleg nem sok hasznosítható maradt.
Mindig csak a szemetet termelem...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.