Két orosz fényképezőgép
(útban voltak szegénykék)

A képen látható kincs mindössze kétszáz forintomba került.
Volt már fényképezőgép a szétszedtemben? Na most lesz!

 

 

   Rengeteg barátom és ismerősöm volt, de közülük senki sem fényképezett. Milliónyi kirándulás, buli, vagy bármi más alkalom, de fotók azok sehol, csak a fejemben őrzött emlékképek. Tizenéves koromból mindössze egyetlen fotót őrzök, azt is a szomszédban nyaraló kanadai lányok lőtték. Egyszer csak (illetve azóta már kétszer is) eltelt vagy 20 év, emlékeztek rám, s mikor erre jártak bedobták a képet a levelesládámba.

 

 

Emléknek emlék, a szépségemről meg meg inkább szót se....

 

 

   Nálunk a családban valamiért fel sem merült, hogy kapjon a gyerek (illetve gyerekek, merthogy volt egy öcsém is) egy saját fényképezőgépet. Apukámnak volt egy gépe, meg nagyító és előhívó cuccok, de nem voltak agyonstrapálva.

 

 

   Maga a fényképezőgép nem volt egy drága dolog. Főleg az ilyen egyszerűek nem. A filmmel, előhívással, nagyítással való etetése viszont már nem volt olcsónak nevezhető.

 

 

Persze van nekem filmes fényképezőgépem valahol az ágyneműtartóban elbújva.
Szintén orosz, csak ennél sokkal komolyabbnak néz ki. Talán ez is volt vele a baj.
Zenit a neve, és van rajta pár gomb meg tekergető, meg két optika is van hozzá.
Részben már későn jött, másrészt semmi affinitásom a fényképezéshez.
Ritka kriminális képeket sikerült vele lőnöm, az ilyesmi pedig
gyorsan elveszi az ember kedvét a fotózástól...

 

 

Szép fényes csavar. Legalább marad a gépből valami....
Alapesetben a bőrtokot rögzíti a géphez, illetve a helyére lehet betekerni az állványt.

 

 

Íme a bőr tok. Ezért vettem meg. Csak az anyaga kellett.
Szétszakadt a pocitáskám, gondoltam megfoltozom egy darab bőrrel.
Aztán nem lett belőle semmi, mert túl vastag az anyag, meg lusta is voltam varrni.

 

 

A csavarfej állaga kiválóan mutatja, hogy volt használva rendesen. Jobbra a fényes
sín a vaku részére van kiképezve, amit egyszerűen fel kell tolni a gépre.

 

 

Tulajdonképpen nem bonyolult dolog egy fényképezőgép kezelése.
Beállítjuk, hogy milyen messze van amit fotózunk.
Aztán megmondjuk a gépnek, hogy mennyire van világos.
Na most ehhez képest amiket nekem sikerült fotóznom...

 

 

   Ide belülre való a film, ahol is teljesen sötét van. A kép a középső lyukon jön be. Egy pillanatra kinyílik a zár, ezt hívják exponálásnak, majd bezáródik a fény útja. Ha kevés ideig van nyitva a zár, sötét lesz a kép, ha túl sokáig, akkor meg világos. Persze a negatívon ez fordítva látszik. (a téma helyett) Exponálás után át kell tekerni a filmet a következő kockára, s akkor újra célozhatunk az optikával. Ha nem tekerjük odébb a filmet, és a gép valami hiba folytán hagy minket ugyanarra a filmkockára fényképezni, akkor eredményül igen érdekes képeket fogunk kapni.

 

 

Szétbontom, mert nem látok benne semmi fantáziát.

 

 

Szakavatott szemnek tán van mi feltűnik, vagy érdekes, de nekem csak egy lencse.

 

 

   Ezt bizony széttéptem. A középső részen a zár látható, ami jelen esetben három lemezkéből van. Ha bezár, akkor bezár, ott a fény át nem jut! Ha még sem zár be akkor nagy baj van, mert ugye akkor minden képünknek annyi.

 

 

Itt belül van még néhány mechanikai mócsing.

 

 

Valaki kincse volt e gép, én meg elpusztítottam...

 

 

Ezt a részt még le lehet szedni, de nincs alatta semmi érdekes.

 

 

Ezeket a dolgokat ahogy vannak, besöpröm a szemetesbe.

 

 

Ez egy szomorú szétszedtem. Ezeket elteszem, de csak a megszokás hajt.
 Sajnálom ezt a kis vackot, de semmi értéke szegénynek. Még dísznek sem jó...

 

 


Erre fel néhány nap elteltével nem vettem belőle még egyet? De!
Azt kántálta az eladó, hogy ötvenivel, aminek képtelen vagyok ellenállni.
Mostanában ha felhangzik az ötvenivel, már behúzom a nyakam és elsunnyogok.

 

 

Ide lehet befűzni a csuklószíjat, hogy ne hagyjuk el a masinát.

 

 

   Vajon mi lett volna, ha kapok egy ilyet kiskoromban? Például volt vagy tíz motorom, de csak erről az egyről maradt fent fotó. Pedig voltak ám köztük érdekes darabok, jórész házi barkács, de volt még 100-as Csepelem is. No de mit motor? Barátok, barátnők, alkalmak és alkalmatlanok, mindről csak emlék maradt...

 

 

Ez az ára a nemzeti karakterkészletnek.

 

 

Büszke felirat, csak ugye hol van már ez az ország?
Talán igaz se volt...

 

 

   Ezen az apró ablakon keresztülnézve kell becélozni ami le akarunk fényképezni. Ez jelen esetben egy teljesen külön optikai elem, semmi köze a gép elején található optikához. Van olyan géptípus is, amin az objektíven keresztüli képet látjuk, de az azért már nagyon egy másik árkategória.

 

 

   Amennyiben kihajtjuk a fényes kerek gomb közepét, akkor kapunk eredményül egy kurblit. Ha ellőttük az összes kockát, ezzel a kurblival tudjuk visszatekerni a filmet a dobozába. Ekkor kivesszük a dobozt, besétálunk az Ofotértbe, beadjuk, előhívják, ami tetszik nagyíttatjuk. Nekem ez annyira körülményes, hogy már indításkor elmegy a kedvem az egésztől.
  
Számomra egy áldás a digitális technika, a maga azonnaliságával! Még akkor is az, ha az első gépem egy 1 Megapixeles Polaroid, amivel csak napsütésben lehetett fotózni. Elment a család a szigetre kirándulni, és az összes kép sikerült! Persze volt köztük néhány értéktelen amin a cipőm látszik, vagy értetlenül nézek az optikába.

 

 

   Ide való a vaku. (villanófény) Rátoljuk, és ha azt állítottuk be a gépen, hogy sötét van, akkor villanni fog. A vezérlése elektromos, a középső kerek pöttyön át jön egy rövidzár, arra indul a vaku. Például a Zenittel lőttem olyan képet, amin csak a téma fele van vakuzva. Magyarul a kép egyik fele világos, míg a másik fele sötét. Persze ha elolvastam volna a használati utasítást...

 

 

   Vagy legalább értelmeztem volna az optikán látható számokat és piktogramokat, akkor biztosan másképp alakulnak a dolgok, de számomra ez egy érthetetlen világ. Nekem olyan gép kell, amin elég csak nyomni a gombot!
  
Sajnos a képek komponálása sem az erősségem, mert mindig lesz rajtuk valami nem odavaló. Általában az a vége, hogy kivágom az eredeti képből azt a részletet, amit leakartam fényképezni. Például az asszonynak ez a dolog sokkal jobban megy. Amit ő fotóz le, azokon a képeken általában az van, aminek lennie kell.

 

 

   Ez a számláló mutatja, hogy mennyi van még hátra a filmből. Apukám mindig néhány kockával többet fényképezett a filmre, mert nem húzta fel annyira a gépet. Az öregem Werrája fura egy masina volt, az objektívet forgatva kellett felhúzni.

 

 

Az ASA érték a film érzékenységét jelöli.
Tehát azt is be kell állítani a gépen, hogy milyen film van benne.

 

 

Olyan kis aranyos, hogy felmerült bennem a díszként történő bevetése.
De sajnos nem jó, mert orrnehéz, ezért könnyen lehullik a polcról.

 

 

   Bal oldalra kellett betenni a tekercs filmet. Jobb oldalt be kellett akasztani a film szélét a vékony hengerbe, majd becsukni a hátlapot. Lőni kellett egy potya üres kockát a semmibe, hogy a fényt kapott filmkocka biztosan odébb menjen. Persze ha az ember sötétben is be tudta fűzni a filmet, akkor spórolt vele egy kockát.

 

 

   Valahogy olyan szomorú, mikor egy amúgy technikailag működőképes, a maga nemében csodás kis szerkezet egyszerűen a kukában végzi. Márpedig a kukák tele vannak analóg (vagyis filmes) fényképezőgépekkel. Ezt onnan is látni, hogy tele van filmes géppel a kukáspiac.

 

 

Ez szegénykém ahonnan jött, visszakerül a kukába,
de legalább ezek a képek fent maradnak róla...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.