Mechanikus időzítő
(apróság)

  Nézegettem a piacon ezt a valamit. Szarka effektus ugye. Szóval csak azért, mert olyan szép fényes volt. Kisvártatva meg is vettem. Hörcsög effektus. Már miért ne az enyém legyen kétszázért?

 

 

 

   Ez kérlek ennyit tud. Se többet, se kevesebbet! Persze csak azért, mert hibás. Eredetileg felhúzáskor kitolta, majd lejáratkor visszahúzta a bal oldalt kilógó villa végű kart.

 

 

   Már kész volt a cikk, legalábbis a képek és az összeszerkesztés már megvolt, de nem hagyott nyugodni, hogy nem tudom megmutatni, mire is jó tulajdonképpen ez a fényes dobozka. No de hol a csudába találok kioldózsinórt fényképezőgéphez? Pedig tudom, hogy láttam valahol...
  
Gondoltam biztos az interneten, vagy a fotó listán. De nem! Valahol itthon kell, hogy legyen egy belőle, ha egyszer jól emlékszem az érzésre, amit a kézbevétele okoz. Jó darabig forgattam a szemem. Ezt persze anélkül is szoktam, hogy keresnék valamit. Végül megláttam a polc szélén megbúvó filmfelvevőt. Már csak az eredeti táskájáért kellett feltúrnom a szobát. Persze, hogy az ágyneműtartóba volt elrejtve. Tehát íme a kioldó toldó bowden. A bal oldalára való a gép.

 

 

   Ide, vagyis a jobb oldalára való a kezünk. Mikor ezt megnyomjuk (a bowden külsejéhez képest a belsejét), olyankor exponál a fényképezőgép. (vagy indul a kamera) Ebben az az okosság, hogy így nem közvetlenül a gépen van az exponáló gomb, s így nem mozdul be a gép fényképezés közben.

 

 

   Amennyiben késleltetett exponálást szeretnénk, például magunk vagyunk, s önarcképet készítünk, akkor csak felcsíptetjük az időzítőt az exponáló gomb toldó bowdenjének végére, majd felhúzzuk az időzítőt, s sebest átszaladunk a kamera lencséje elé. Tudtak azért az elődök...

 

 

Alul nincs semmi, csak az összetartó csavarok.
De engem most (mint ahogy általában máskor is) éppen ez érdekel.

 

 

Mint azt már az előbb láttuk, ide jön a bowden vége.

 

 

Ezzel a kis piros szemaforos karocskával kell felhúzni.

 

 

A balra látható kallantyú egy zár.
Mikor már mindent beállítottunk, ezzel indítjuk el az időzítőt.

 

 

Kiestek belőle az alkatrészek, úgymint a fogasléc és az őt meghajtó fogaskerék.

 

 

Sajnálatos módon (no nem mintha használni szerettem volna valaha is bármire)
a fogaskerék le van törve a meghajtó tengely végéről.

 

 

Levettem a felhúzót, mert útját állta a további befelé való haladásnak.

 

 

   Ennél persze sokkal jobban is szét tudnám szedni, de nem fogom. Ugyan sem egyben, sem darabokban nem ér semmit, de akkor már inkább maradjon egyben. Nem értem... Mi van ma velem?

 

 

   Meglepő módon most valahogy nincs semmi ingerenciám kiszórni belőle az apró fogaskerekeket, majd a kiugrott rugót sincs kedvem megpörgetni a fejem felett. Szerintem meg kell magam mutatom egy orvosnak...

 

 

   Ebben a szerkezetben nincs anker (mint az órában) hanem attól forog vissza lassan, hogy ez a picinyke lapát keveri a levegőt. Beteszem a kamera dobozába, mert ott épp jó helyen lesz.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.