Töltő Braun villanyborotvához
(ami egyben dokkoló is)

   Ezek itt a fénymásoló alkatrészei, valamint piezo hangszórók. Miután a helyükre tettem őket (már amelyiknek volt), nekiálltam megkeresni azt hatalmas tölcséres hangszórót, amiről amúgy már meg is írtam, és még publikáltam is a bemutatót.
  
Hogy mitől van nálam ez a folyamatos összevisszaság? Bár nem volna lehetetlen, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozzak, ez azonban annyira nem jellemző rám, hogy nem is tudom minek kellene történnie, hogy ne legyen nyitva egyszerre tucatnyi szétszedtem cikk, melyekben aztán keresztbe kasul hivatkozok mind a megnyitott 12-re, mind pedig egy csomó még meg sem kezdett, vagy már rég befejezett projectre.
  
Elkészülni meg persze elkészülnek, amilyen sorrendben sikerül őket befejeznem. Az összevissza hivatkozások miatt utólag aztán már nem csoda, hogy képtelenség sorba rendezni a cikkeket. Pláne úgy, hogy általában a már elkészült képekhez sem a helyes sorrendben írom meg a szöveget.

 

 

A keresett tölcséres hangszóró gyorsan előkerült, hiszen
ez azért van olyan nagy, hogy nem igazán tud elbújni.

 

 

   Mikor ezt a doboznyi boncolni és bemutatnivaló kincset megláttam (megjegyzem nem volt nehéz, hiszen helyettem ül a székemen), egyszerűen képtelen voltam neki ellenállni. Hogy aztán pontosan mit kerestem benne, arra már nem emlékszem.

 

 

Az viszont biztos (hiszen épp ezt mutatja e kép), hogy
elkezdtem belőle átrámolni a dolgokat az asztalra.

 

 

Ez majdnem ugyanaz az állapot, mint amit az előző képen láttunk,
csak időközben az Eicon Diva TA már átesett a boncoláson.

 

 

   Valamint őszinte meglepetésemre (már úgy értem, hogy a szokásos céltalan turkálásom eredményeképp) előkerült az egészen idáig beszélőkészlet nélkül árválkodó Sinus 421-es készülék másik fele. Mindeközben a töltője a lakásban hever, a monitorom feletti polcon. Ez persze olyan mindegy, hiszen idővel csak ki fog alakulni valamiféle rend.

 

 

   Az viszont már nem mindegy, hogy ezen a részen még mindig akkora a rumli, hogy a két apró fekete dobozt esélyem sem volt betenni a helyére, ami amúgy a háttérben meghúzódó papírdoboz.
  
Amire leraktam őket, az a két lap az ágyam alá való, vagy akár az asztalomon található pultra, a jelenleg ott állomásozó lomok helyére, és amúgy ők ketten az eltehető munkalapok.

 

 

   Mint az a minapi cikkből már kiderült, a napelemes lámpásokból kitermeltem a napelemeket, míg a jobbra látható fekete dobozról már évtizedek óta nem tudom, hogy micsoda. Ha nem kapkodom el a dolgot (mármint a felboncolását), akkor valószínűleg néhány héten belül kiderül.

 

 

Odafentről aztán már tényleg csak ti hiányoztatok...

 

 

Az előző kijelentésem természetesen nem akadályozott meg
benne, hogy felhozzam a lakásba az átlátszó dobozt.

 

 

Egyszer úgyis elfogytok innen, bíztatja magát a szerző egyre erőtlenebbül.

 

 

Azért ezt választottam, mivel ez a tétel látszott a legegyszerűbb szétszedésnek.

 

 

   Ha előretolom a borotván a gombot, akkor borotvál, míg ha hátrahúzom, akkor tölt. Apróbb homokszem a gépezetben, vagy akár lyuk az emlékezetemben, hogy egyáltalán nem emlékszem a hozzávaló borotvára.

 

 

A csatlakozó bár egyedi, de azért majdnem olyan mint a többi.

 

 

A csavar sliccéből hiányzó fekete festék okán azt kell mondjam, hogy ezt már
valaki piszkálta! Ez a valaki, ha én voltam is, de már rég nem emlékszem rá.

 

 

Míg csak ezeket a feliratokat el nem olvastam, nem voltam
benne biztos, hogy töltő is, vagy csak egy dokkoló.

 

 

Ez a borotva mondjuk nem illik bele. Azt persze tudom, hogy nem ehhez
való, csakhogy a pincében egyetlen beleillő borotvát sem találtam.

 

 

Mikor ezt a trafót megláttam, igen megörültem neki,
mert ennyire pici hálózati trafóm még sosem volt.

 

 

Megjegyzem eddig még soha nem is támadt rá igényem.

 

 

Azért kötöttem ki belőle a kábelt, mert anélkül sokkal könnyebb eltenni.

 

 

   Már rég el volt mosogatva, nagyban kint ült a bordó köpenyem zsebében, mikor is egyszer csak beugrott, hogy mi van, ha szakadt a trafó primerje? Szerencséjére nem az, szóval újrahasznosítható.
  
Aztán most, mikor ezeket sorokat róttam, hirtelen beugrott, hogy a szekundert is lemérhettem volna. Persze mindegy, hiszen ez a töltő igen nagy valószínűséggel a trafós polcomon fog elporladni, a hasonszőrű társai között. Erre fel mi történt?

 


 

   Egyrészt reggelre leesett a hó, minek okán mehettem le sózni és lapátolni, másrészt az éjjel megálmodtam azt a kérdést, miszerint mégis hogyan csinálja a töltő, hogy bár hagyományos hálózati trafó van benne, azonban ennek ellenére átkapcsolás nélkül lehet a primer feszültsége 100-tól 240 voltig.

 

 

   Mire fel nem átallottam leszedni a trafós polc elől az immáron elkészült ajtót, majd újra felhozni a töltőt. Ez persze nem volt ilyen egyszerű történet, ugyanis közben havat lapátoltam, utat sóztam, fát is vágtam, mire fel az aprómunkák végére a töltő elkeveredett.
  
Már harmadjára mentem érte vissza, újabbnál újabb ötletekkel (már úgy értem arra vonatkozólag, hogy hol eshetett ki a zsebemből), mire végül meglett! Favágás közben esett ki a zsebemből, be egy a többi faanyagot a repkedő tüzelőtől védő hatalmas bútorlap mögé.
  
Mivel kérdésként felmerült bennem az is, hogy vajon a szekunder is ép-e, így nyitásképp azt mértem le. Mármint azért, mert ha tegyük fel szakadt, akkor a további méréseket már eleve meg sem tudom ejteni. Jelentem nem szakadt.

 

 

230 voltról 20 voltra transzformál.

 

 

   Miközben a szekunder tekercs rövidzárlati árama 122 milliamper. Na most ez eddig szép és jó, de mégis honnan a csudából szerezzek a következő mérés idejére 100 voltot. Az persze igaz, hogy a trafók már csak olyanok, hogy fele bemeneti feszültségre fele kimenetit produkálnak, de attól én még le szerettem volna mérni.

 

 

Elővettem a műszerpotméteres dobozt, mert ekkor még úgy gondoltam, hogy
a hálózat feszültségét egy kövérebb huzalpotméterrel fogom megfelezni.

 

 

   Mivel az adott célra legmegfelelőbbnek ítélt potméter soros ellenállása a hálózat feszültségének felezéséhez kevés volt, igazi feszültségosztóként pedig nem mertem bekötni (mert még beleég nekem az asztalba), kisakkoztam inkább helyette egy az adott célra épp megfelelő értékű ellenállást.

 

 

Ami számomra meglepő módon 560 kiloohmra adódott.

 

 

   Mint azt már említettem volt, a trafók már csak olyanok, hogy fele bemeneti feszültségre fele kimenetit produkálnak. Vagyis a töltő trafója úgy lett méretezve, hogy míg a primerje 240 volthoz lett megtekercselve, addig a szekundere úgy, hogy még 100 volt hálózati feszültség esetén is leadjon annyit, amekkora feszültséggel fel lehet tölteni a borotvában található akkukat. Mindeközben a 10 és a 20 volt közötti különbséget simán elintézi a borotvában lévő töltőelektronika.

 

 

Épp csak egy trafót mértem le, s lám mekkora lett miatta a rendetlenség...

 

 

   A töltőt kitettem az előszobába, mondván mindjárt leviszem és becserélem valami másra. Már úgy értem, hogy a pincei asztalról, vagy a lenti székemen ücsörgő dobozból, mely tárgy végül is egy villanyborotva lett. No nem az ami a töltőbe illik, mert azt még azóta sem találtam meg, hanem egy teljesen más típus.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.