Radardetektor
(szovjet)

   Ez a lakásban őrizgetett paneles fiók most azért került elő (tényszerűen húztam ki a hátam mögötti szekrényből), mert az óriás táblázatom óvatlan böngészése közben egyszer csak megláttam, hogy megemlítettem egy szovjet radardetektort, amit itt sejtettem megtalálni. (amúgy ott hever bal szélen) Ettől (mármint a puszta megemlítésétől) persze még nem kellett volna egyből elővennem (mint ahogy nem is egyből vettem elő), csak az utóbbi időben kezdek magamra berágni, mégpedig a folyton emlegetett, de szét persze még nem szedett apróságok miatt. És akkor a nagydarab dolgaimat még csak meg sem említettem!

 

 

   Ez szerintem egy olyan órának a belseje, mint amilyen most van a polcon, csak valamiért le van róla forrasztva a kijelző. Miután a kijelzőt egy kicsit közelebbről is megnéztem, mindjárt rájöttem, hogy azért, mert abból már hiányoznak a LED-ek. Gondolom kiégett, vagy mára már ki tudja miért lett szétszedve. Szóval mégsem emlékeztem rá rosszul, hogy volt valahol egy ilyen beteg órám. Hogy az óra tokja hová lett, azt viszont már megint meg ne kérdezd...
  
Ahogy itt ültem előtte, s unottan nézegettem, hirtelen beugrott, hogy a valós időben nem is oly rég pusztítottam el két ehhez való LED-es kijelzőt. Egy zöldet és egy pirosat. Ez persze most már mindegy...

 

 

   Az viszont nagyon nem mindegy, hogy ha én ezt a valamit most bemutatom, akkor eggyel kevesebb lesz a lemaradásom. Ez amúgy egy szovjet gyártmányú radardetektor, amit valószínűleg még a Maglódi úti piacon vettem. De persze az is lehet, hogy még a piac előző helyén, vagyis a Csajkovszkij parkban.
  
Hogy mégis minek vettem meg, mikor nincs is autóm? Nos azért, mert egyrészt futotta rá (emlékeim szerint 1.000 forintért adták), másrészt technikai szempontból érdekelt a belseje.

 

 

Ez a kábelköteg még gyári orosz!

 

 

   Épp mint ahogy ez a jack csatlakozó páros is szovjet, ami az oroszoknál egy kicsit más méretű volt (vagy tán még most is az), mint ami a világ szerencsésebb fejlődési vonalú országaiban, de csak mert a ruszkik nem voltak hajlandók átvenni (alkalmazni) a nem metrikus mértékegységeket.

 

 

A 9 voltos elemhez való csatlakozópapucsot és a védődiódát már én forrasztottam rá,
gondolom azért, hogy ki tudjak vele nézni az ablakon, illetve nehogy tönkretegyem.

 

 

   Sokat gondolkodtam rajta, hogy mégis mi a francra lehetne egy autóban rátűzni, mire végül rájöttem, hogy valószínűleg a napellenzőn történő elhelyezhetőség volt a cél. Azt a radardetektorral együtt felhajtva, kívülről már nem is látszik, hogy ez a szuper kis készülék ott van. Mármint a radardetektor, melynek létére ki tudja hogyan reagálnak az orosz rendőrök.

 

 

Valószínűleg tényleg azért ilyen nagy a hajlítása, hogy aláférjen a napellenző.

 

 

   A készülék neve Elema. Miközben a piros LED-del jelzi a radart, addig a zöld csak a bekapcsoltságot jelzi vissza. A középső lyukból jön a hang, a gomb pedig az érzékenységet szabályozza.

 

 

Először azt hittem róla, hogy gumi, de műanyag.

 

 

A plomba már nem az eredeti. Illetve az, de már én nyomkodtam vissza.

 

 

Szerkezetileg annyira ügyes felépítmény, hogy az egész konstrukciót
a jobbra látható egy szem csavar tartja össze.

 

 

A panel fóliás oldala szép, mondhatni bárhol a világon készülhetett volna.

 

 

Ez a belekarcolt tízes valószínűleg a sorozatszám.

 

 

Az előlap a panelhez forrasztással lett rögzítve, mely megoldást
ugyan meg lehet szólni, de tulajdonképpen nincs miért.

 

 

Mivel még sosem láttam belülről nyugati (vagy távol-keleti)
radardetektort, így nincs összehasonlítási alapom.

 

 

   Na jó, annyit azért látok, hogy más alkalmas alkatrész nem lévén, a hangszóró helyén egy fülhallgató van. Ez annyira így van, hogy a kihúzható csatlakozójával együtt (lásd balra) lett beépítve.

 

 

Ilyen potmétert láttunk már mondjuk a VL100-as tévében, és ha jól
emlékszem, akkor a Sonata rádió esetében még szét is szedtem.

 

 

Vannak benne már fekete és még sárga tranzisztorok.

 

 

Valamint integrált áramkörök is. A kapcsolási rajzát mintha láttam volna egy
korabeli Hobbielektronika újságban, de erre nem mernék megesküdni.

 

 

Ezen a tölcséren keresztül fogadja a radar jelét.

 

 

Amit alul látunk, az nem a felső dióda tükröződése, hanem egy másik dióda.

 

 

Már úgy értem, hogy kettő van benne. Hogy ezek ketten pontosan mit csinálnak,
illetve hogyan érzékelik a radarsugarakat, arról momentán fogalmam sincs.

 

 

Épp mint ahogy arról sem, hogy minek őrizgetek
a polcon teljesen döglött 9 voltos elemeket.

 

 

Bár nem úgy néz ki, de attól még úgy van, hogy a zöld LED már világít.

 

 

 

   Hogy miért jelez be a hallban egyes irányokra, s másokra miért nem, azt nem sikerült kiderítenem. Amúgy elmentem vele az ablakig, és ott is hol így, hol meg úgy reagált a különböző irányokra. Mikor aztán a konyhában bejelzett egy nagydarab oldalasra, ami épp sütésre várt, feladtam a további próbálgatást...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.