Hangfrekvenciás jelgenerátor
(a műszert készítette Wallner Ferenc)

A melóhelyről ezt a két kincset hoztam haza, mert van odabent egy pincém, amit el kell hagynom. Mondjuk van helyette másik, de ha már egyszer meg kell mozdítanom a dolgokat, akkor gondoltam inkább a szétszedtem mint a kuka irányába. Mivel ezeken felül is van még a polcokon egy nagy csomó minden, így a kényszer rávisz a szétszedésre.
Miután hazahoztam, egyből felhoztam a szobába. Mert ugye ha lent hagyom a pincében, akkor nem kevés időre biztosan ott is marad. Itt viszont már nem maradhat, mert mikor reggel kilépek az ágyból, akkor nagyon útban lenne. Vagyis nincs mese, ezt még most melegében körbe kell fotóznom.
Ez egy hangfrekvenciás jelgenerátor, s mint az a kiviteléből kiderül, házi készítmény. A konstruktőr Wallner Ferenc kollégám. Sokáig díszként szolgált az irodámban, más egyéb dísznek való holmik mellett. Volt mellette például Univeka, szélsebességmérő, vonalmérő műszer, régi rádió, benzinlámpa...
Ez a műszer olyan régi, hogy ez még csöves. A csövezése 2xEF80 + 2xEL84 + EZ80 Mivel valami rézszerű anyagból van a háza, dög nehéz. Amúgy igen masszív konstrukció, mechanikailag még véletlenül sem akar szétesni.
Az oszcillátort hagyományos kettősforgó hangolja.
Mégpedig ezen a gyorsító áttételen keresztül. Azért kell a gyorsítás, mert a forgókondi már eleve áttételes típus, azaz lassított, vagyis több mint 360 fokot lehet fordítani a meghajtó tengelyén, amitől a skála eleje és vége egymásra lógott volna. Az áttétel meghajtó tárcsája plexiből lett esztergálva.
Ez egy szokatlanul nagyméretű vasmag. Ha a szöveg végére jutok, megpróbálom előkeríteni a kapcsolási rajzot. Ebben a műszerben két oszcillátor van. Az egyik hangolható, ez a lényeges, a másik mintha kilohertz környéki moduláló frekvenciát állítana elő. Vagyis olyan, mintha KF hangoló generátornak is lehetne használni.
Íme egy újabb fazékmagos tekercs. Tényleg kezd érdekelni a kapcsolási rajz. Majd jól feltúrom a régi RT újságokat. Legalább van mire fognom, hogy a szétszedés helyett miért azokat olvasgatom.
Balra a bekapcsolást jelző LED, akarom mondani skálaizzó, míg jobbra a kimeneti BNC, akarom mondani banánhüvely látható.
Nem csak direkt kimenet van rajta, hanem egy olyan is, ami egy belső osztón keresztül jön. Ez itt jobbra az osztó. Mekkora krumpli ellenállások... Jobbra az a valami, az egy kapcsoló, ami igen régi típus.
EF80 + EL84 Tőlük balra egy trimmer potenciométer. Nem igazi trimmer, hanem rendes tengelyes potméter, csak itt belülre szerelve, trimmernek használva.
Újabb adag EF80 + EL84, közöttük pedig egy újabb trimmer. Jobbra a tápegység szűrőkondenzátora. Ez a kondenzátor megbetegedett. Már nem sok kapacitása lehet, aminek hatását majd mindjárt megmutatom.
Ez itt a kimeneti osztó kapcsolója. A feliratok bele vannak gravírozva a bakelit előlapba.
Ez pedig a teljesítmény kimenet csatlakozója. Na ez tényleg nem egy mai darab. Vajon mit jelenthetett eredetileg a csatlakozó közepén látható "T" betű, vagy szimbólum? A felirat (illetve jelen esetben jel) amúgy itt is gravírozva van.
Ez a power gomb, csak akkoriban még úgy írták, hogy "ki" és "be". Középen egy háromállású kapcsoló van, amit igen régi telefonokban, illetve kulcsos berendezésekben használtak. Amúgy az is a neve, hogy telefonkulcs. A modulációt lehet vele kikapcsolni. A jobb oldali kapcsoló pedig leállítja a generátor működését.
Ezzel a kapcsolóval az átfogott frekvenciatartományt lehet váltani. A jobbra látható csatlakozó pedig a kis szintű, illetve belső osztó utáni kimenet. A másik kimenet (a banándugós) direkt kimenet a kimenőtrafóról, így arra csak a szintszabályozó potméter hatásos.
A frekvencia beállító skálája. Ez pótolja a beépített digitális frekvenciamérőt.
Alulnézet. A csöves dolgokat ilyen egyszerűen is lehetett szerelni. Nem kellett az alkatrészekhez nyomtatott áramköri lap. A nagyobb odacsavarozott alkatrészek lábai megtartották a kisebb kondenzátorokat és ellenállásokat. Csőfoglalathoz szokott szemnek egészen áttekinthető a konstrukció.
A képen soros ellenállásokból összeállított "pontos" ellenállások láthatók. Régen az nem úgy volt, hogy az ember olyan ellenállást vett a boltban amilyet csak akart, hanem olyat vett, amilyet éppen kapott! Műszerbe való 1%-os ellenállások meg már eleve csak a mesében léteztek. Alul a lehetetlen színű ellenállás értéke 15 MΩ, miközben a pontossága 20%! Na ilyenekből volt művészet műszert építeni!
Íme a kimenőtrafó, körbevéve néhány alkatrésszel. A csöves dolgokat tényleg ennyire egyszerű volt szerelni. Én is építettem csöves erősítőt. Mechanikusan összeraktam, a csövek elé odacsavaroztam egy forrasztólécet. A két anód ment a kimenőtrafóra, a két katód egy közös ellenállásra, a rácsok kondin át a vezérlő katodin fázisfordítóra, onnan ellenállás le meg fel. Szóval a kapcsolási rajz alapján minden különösebb előzetes tervezgetés nélkül, pusztán a csőlábakra és egy forrasztólécre fel lehetett építeni egy komplett csöves erősítőt.
Ebben a műszerben még forrasztó léc se nagyon van. Persze megérdemelt volna néhány kötéspontot, mert úgy azért szebb lett volna. A képen az látszik, hogy az EZ80-as egyenirányító csövet valaki két darab BY238-as diódával pótolta. Ez annyira így volt szokás, hogy a BY238-at fejből írtam, aztán megnéztem a képet, és tényleg!
Íme a biztosíték háza. Régen még volt neki, csak mivel kulák biztosíték volt, elvették tőle a kommunisták. A biztosítékház alatt a hálózati csatlakozó kábel bemenete látható. Ez nem egy akármi darab! A pontos neve vasaló csatlakozó. A vasalókon és más elektromos melegítőkön volt ilyen aljzat. Mivel már nem tartok ehhez való kábelt, majd másképp oldom meg a csatlakozást.
Ezek itt a vezérlőkapcsolók hátulnézetben.
50 nanofarados kondenzátor. A kondenzátor porcelán tokban van, a két széle pedig forrasztással van lezárva. Ez egy igen időtálló darab. Régebben szokás volt olajkondenzátorokat papírcsőbe dugni, majd a két szélén kátránnyal lezárni. A csöves gépben belül meleg van, ha kikapcsoljuk akkor meg hideg. Mindeközben a kátrány öregszik, repedezik, ezért idővel lehet csereberélni a kondenzátorokat.
További alkatrészek enyhe összevisszaságban.
A kisjelű kimenet hátulnézetben. Régebben ezt a csatlakozót használták a manapság szokásos BNC-vel szemben. Hol is láttam ilyet, hol is? Igen! A CB rádiók hátulján éppen ilyen szokott lenni. Még van is valahol eltéve belőle néhány darab.
Masszív egy szerkezet. Például ezek a hatalmas csavarok tartják a hangoló gomb tengelyét.
A jel szintszabályzására izzólámpát használtak. Az izzók hidegellenállása alacsony. Ha a szál elkezd izzani, akkor megnő az ellenállása. Az izzót a megfelelő helyre, általában a negatív visszacsatoló körbe bekötve, meglepően stabil feszültségszintű kimeneti jelet lehetett produkálni.
Na ezt megoldottam! A két szép színes műszerzsinóron érkezik a 230. Ezt ne tessék utánam csinálni!
Ez a gép nagyon régóta nem volt bekapcsolva. Csak az én pincémben legalább öt éve hevert! Előtte az irodámban volt évekig. Még előtte Wallner Ferinél porosodott a garázsban. Az idő mondjuk nem fogott rajta, amint áram alá helyeztem, azonnal elindult.
Egyből ráakasztottam a vonalvizsgálóból kitermelt hangszórót.
Először nem igazán értettem, hogy miért sípol folyamatosan, aztán meghúztam a fazékmag tartócsavarját, illetve ki is kapcsoltam a felesleges oszcillátort.

 

 

Ekkor már csak a jelgenerátor valódi hangja
hallatszott, valamint némi zúgás.

 

A beállított frekvenciát a hálózati búgás modulálja.
Míg az előbbi képen legalább jól elkaptam a pillanatot, addig ezen az látszik, hogy szegény oszcilloszkópom hirtelen azt sem tudta, hogy mire szinkronizáljon.
A kimeneti jelet letekerve ez látszik az oszcilloszkóp ernyőjén. Ez bizony a hálózati 50 hertzből van! Ki kellene cserélni azt a fránya szűrőkondenzátort a tápegységben. No ezt majd talán az új gazdája!
Nagyobb frekvenciára feltekerve is jól látszik a zavarjel, ami a vonal gyanús vastagságában mutatkozik meg. Na megyek, megkeresem azt a fránya kapcsolási rajzot. Amúgy már vissza is jöttem, gondolván a rajzot majd akkor találom meg, mikor nem keresem.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.