Panasonic RQ-V196 rádiós Walkman
(2020-as lomtalanításból)

   Nem állítanám, hogy nem fogynak a kosárból a bemutatnivalók, mert ugye nem is oly rég még púpozva volt, azonban az a tervem, hogy ez a kosár karácsonyra teljesen kiürül, na az már biztosan nem fog összejönni. Mondjuk jövő karácsonyra még sikerülhet, de annyira azért nem szeretném elhúzni ezt a kosárürítős dolgot.

 

 

   Hogy még csak esélyem se legyen azt mondani a lakásba felvitt újabb apró bemutatandó kincsre, hogy ahhoz sincs kedvem (mármint azokhoz sem, amik már eleve odafent vannak), ezért a kosár tartalmából mindjárt kettőt is választottam.
  
Mivel a kis fekete fordítógépet már láttuk, így most egyértelműen a rádiós Walkman következik. Pontosabban szólva, előbb még a katicás szatyor fával történő megrakása kell következzen, mert igazándiból azért jöttem le, a két apróság csak úgy mellékesen lesz hozzácsapva a tűzifához.

 

 

Erre fel tűzifa nemhogy nem volt aprítva, de a múltkor, mikor egy kicsit
megigazítottam a pincei porszívót, még fel is takarítottam a helyszínt.

 

 

   Ha már egyszer nekiálltam, persze nemcsak ennyi fát aprítottam. Mármint egyrészt a teli szatyor már a folyosón várja, hogy felvigyem, másrészt a tűzoltó készülék mögötti bútormaradvány is fel lett végre töltve aprófával.

 

 

   Mint ahogy egy csomó más apróság, úgy ez a Panasonic rádiós Walkman is még a 2020-as lomtalanításkor került begyűjtésre, mondván egy alapos megtekintést biztosan megér. Hogy már a múltkori magnós cikk is egy rádiós kismagnóról szólt, az teljesen egyértelműen azért van, mert ugye ha nem is mindig, de legtöbbször azért a könnyebb ellenállás irányába szoktam volt haladni.
  
Egy másik lehetőség szerint a koszos elejű videót vettem volna el a pincei asztalról, vagy a három középmechanikásat. Egy röpke pillanatra a Terta 922-es magnó is szóba került, arra azonban durván rárohadtak a forgatógombjai, amiket egyértelműen még a pincében kellene róla lefeszegetnem, amit végül azért nem tettem meg, mert a művelethez szükséges szerszámok épp nagyban el voltak barikádozva. A tűzifáig persze bejutottam, de a lehajtható asztalon épp nagyban száradt egy polc kivehető lapja, kicsivel odébb pedig a polcrendszer eleje, amire a dobozban maradt kevéske fehér festéket kentem fel.

 

 

A felirat szerint még Dolby zajcsökkentő is van benne.

 

 

Bár a felirat szerint a rádióállomásoknak 20 memóriahely van, nekem csak azt
a nyilvánvaló ötöt sikerült elérnem, ami a gombok számozásából következik.

 

 

Lehet, hogy van benne automata hangolás, de nem találtam meg. A rádiót ki-be
kapcsoló gomb, valamint az FM/AM átkapcsoló viszont rendben működik.

 

 

Ez a gomb viszont nem csinált semmit. Az mondjuk lehet, hogy a mechanikához
tartozik, az meg ugye nem indult el, így a gombnak hatása sem lehetett rá.

 

 

A doboz ezen oldalán csak a tápcsatlakozó aljzata található.

 

 

   Ezen a másik oldalon kapott helyet a hangerőszabályzó, a Dolby kapcsolójával összekombinált mono / sztereó átkapcsoló, az elemek kimerültségét jelző LED, valamint a füles csatlakozója. Balansz és hangszínszabályzó gomb viszont nincs.

 

 

Illetve van, de csak a hátlapon elhelyezett XBS kapcsoló formájában.

 

 

A hátlapon amúgy egy másik kapcsoló is található.

 

 

Amivel a magnóba tett kazetta szalagtípusához
lehet a lejátszási korrekciót hozzáállítani.

 

 

A címke alapján a típusra rákeresve, megtaláltam a készülék adatlapját.

 

 

Egy kicsivel később a service manual is előkerült, de az már olyan trükkösen volt a
weblapon elhelyezve, hogy csak ötödik nekifutásra sikerült a képeket letöltenem.

 

 

   A magnó kezelése egy kissé fura, legalábbis számomra meglepő volt, hogy nem jobbra és balra lejátszás gomb van, hanem play és irányváltó. Hogy a magnó épp melyik irányban játssza a szalagot, azt a jobb alsó sarokban látható apró zöld pötty pozíciója jelzi vissza. Mármint az, hogy melyik lyukban látszik.

 

 

A kazettaajtó eredetileg nem így nyílik. Mármint nem
ennyire, mert erről már hiányoznak a zsanérok.

 

 

A szalagpálya teljesen épnek tűnik, és még meg is mozdulnak
a tengelyek, mikor a csévélők csonkjait tekergetem.

 

 

Megvan a teleptartó fedele, s a lyukakba benézve,
még az érintkezők is épnek tűnnek.

 

 

A fényképezőgéphez használt akkukról viszont még csak meg sem nyikkant, pedig
annyira reménykedtem benne, hogy jó, hogy még kazettát és fülest is hoztam.

 

 

Mivel ránézésre semmi baja, és még csak piszkálási nyomok
sincsenek rajta, gondoltam adok neki még egy esélyt.

 

 

Apukám labortápjáról táplálva, ha a kazettás
rész nem is, de legalább a rádió elindult.

 

 

   Mikor benéztem a panel alá, s az épnek tűnő, bár kissé laza szíjat egy csipesszel meghúztam, az egyből nyúlni kezdett, majd egy általam még sosem látott módon, konkrétan úgy szakadt el, hogy a szíj mindkét vége megkunkorodott.

 

 

   Mikor egy beteg mechanikájú, de amúgy ép, és persze jóféle elektronikájú kismagnó kerül a kezembe, nekem arról mindig az jut eszembe, hogy össze kéne passzintani egy még ép mechanikával, mondjuk az MK-29-es magnóéval. Mikor meg beteg mechanikájú kazettás decket nézek, ahhoz orsós magnó mechanikáját szoktam hozzáálmodni. Ezekből a terveimből persze valószínűleg már nem lesz semmi. Már csak azért sem, mert a magnó mára már egy nagyon halott média. Dísznek persze még jó, és még működőképes példányok is nyomják a polcaimat, de az igazság az, hogy sem az AKAI 4000DS-ben, sem az UHER 263-ban nem szokott keringeni az áram. Az AKAI GX630-ast ugyan néha még bekapcsolom, de már csak kíváncsiságból, illetve a nosztalgikus hangulat kedvéért.

 

 

Ez itt a középhullámú vételhez tartozó ferritrúd.

 

 

Ezek pedig azok az alkatrészek, melyek a panel fóliással átellenes oldalára
kerültek. Amúgy a kapcsolási rajza alapján ez nem egy egyszerű készülék.

 

 

   Csak ültem és néztem, hol a mechanikát, hol az elektronikát, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi legyen. Míg az "A" verzió szerint apróra elbontom, addig a "B" szerint elteszem későbbi szíves, akarom mondani valószínűtlen felhasználásra.

 

 

Végül úgy döntöttem, hogy felcímkézem (mármint ráírom a bajait), majd eldugom
a pince mélyére, hátha egyszer még valami csoda folytán szükségem támad rá.

 

 

   Holnap jön a párom, s mivel terveink szerint lemegyünk a ház mögé egy alaposat kertészkedni, egy füst alatt majd a magnó is visszakerül a helyére. Hogy felhozok-e helyette valami más bemutatnivalót, azt mondjuk még nem döntöttem el, de ahogy én magamat ismerem, biztosan lesz a zsebemben valami...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.