500 Gigás WD My Book
(akkor ennyit mára a garanciáról)

   Az előszobában a fehér szatyorból kilóg egy játékorgona. Kérdeztem a piacon, hogy mennyibe kerül. Azt mondta az eladó, hogy 1.000 forint. Ennyi pénzt persze nem adtam érte, viszont arra mentem 10 perc múlva, mikor is ingyen felvettem a földről. De most nem erről van szó, hanem a kék szatyor tartalmáról. Nos azt már nem úsztam meg olcsón.

 

 

A háttérben a zöld doboz alatt ott lapul egy rádiós óra.

 

 

   Természetesen csak vicceltem, hiszen mint az látható, mindjárt két rádiós óra is akadt a szatyorban. Ezt a poént már olyan sokszor sütöttem el, hogy nem lehet rajta nevetni. Pláne az én mosolyom nem őszinte, mert nálam gyűlnek az órák.
  
Az alsót azért vettem meg, mert az viszonylag jó állapotban van. A felső pedig Philips, és gyanús nekem az órája, mert szerintem az nem is lapozós! Majd írok róla egy jó kis Philips fikázós szétszedtem cikket.

 

 

   No de térjek már végre a lényegre! A fiam morgott, hogy kifogyott a helyből. Másik HDD már nem fér a gépbe, mert tele van az IDE busz. Lehetne mondjuk egy RAID kártya plusz HDD, vagy egy új, a jelenleginél nagyobb HDD. A RAID nem ide való, a másik HDD sem volna okos dolog, mire fel ez lett megvéve.
  
Ez egy Western Digital My Book fantázianevű 500 gigabájtos külső USB HDD. Az Aqua Computer-nél vettem a Dohány utcában. Gyors és udvarias a kiszolgálás. Már voltam náluk garanciális ügyben is (alaplap), gyorsak és korrektek voltak. Az árfekvésük is megfelelő. Ez a doboz például 24.400 forint volt. A legolcsóbb helyen 19.000 + szállítási költség, csak ott nincs fizikai bolt, a garancia meg...

 

 

   Borzasztó mód be lett csomagolva! Még tiszta szerencse, hogy cserépkályhánk van. Ha megérkezik az első őszi nap, úgy begyújtok! Persze a használati utasítást azért nem tüzelem el, hátha teljesen leépülök agyilag...

 

 

   Miután fotózok, gyorsan el kell neveznem a képeket, különben elfelejtem mit is akartam velük megmutatni. Csak bámultam bután ennek a képnek a nevét, mert többször egymásután "leszarom"-nak olvastam. Persze nem ezt írtam, hanem csak félreolvastam. "leszóróm" a szemetet az asztalról.

 

 

   Szép ez a fényes doboz, meg persze biztonságos is. Mind kívülről, mind belülről megfelel az adattároló fogalmának Már úgy értem azért, mert aki csak hozzáér, annak örökre megőrzi az ujjlenyomatát! Még ilyen hülye egy felületű anyagot...

 

 

Ez a doboz alja. Hűtőlyukak vannak rajta.

 

 

Valamint ez a szép matrica.

 

 

   A dobozban van egy tápegység és egy másfajta dugó a táphoz. Okos dolog, hogy külföldön is be fogjuk tudni dugni a masinát a konnektorba. Azért kell a külső táp, mert a számítógép USB csatlakozójában nincs annyi energia, hogy egy 3,5 colos wincsesztert el lehessen róla működtetni.

 

 

   Kapunk egy USB kábelt is, aminek az egyik vége a gépbe, a másik a dobozkába való. Nem lehet összekeverni a dugókat, mert a dobozka mini USB csatlakozós. Ez azért jó, mert általában ilyen van a kártyaolvasókon és a fényképezőgépeken is, így nem kell annyi kábel, hacsak nem akarjuk az összes mindenféle készülékünket egyszerre használni.

 

 

A dugasztáp hasán van egy "open" feliratú gomb.

 

 

 

Íme egy videó arról, hogy mi történik a gomb megnyomásakor. Hang is van,
az is hallható amit mondtam, mert még másodszorra is megijesztett.

 

 

Ez a doboz háta. Ez is tele van lyukakkal. Kellenek is a lyukak a hűtéshez,
mert a HDD melegszik rendesen, ventilátor viszont nincs a dobozban.
Meleged van? Leszarom! Na ezt hívják passzív hűtésnek...

 

 

Íme a mini USB és a tápfeszültség csatlakozója.

 

 

Bedugtam, beindult, felismerte az XP.

 

 

Ilyen szép kék fények jönnek a dobozból.
Ej, kék LED, csak frankó cucc lehet, amiben ilyen van!

 

 

Lehet látni az USB végén lógó HDD-t, de a SMART nem kérdezhető le.
Annyi baj legyen, a többi HDD hőmérsékletével sem szoktam törődni.

 

 

   Nem szükséges hozzá semmiféle driver, vagyis egyből bejelentkezik mint egy új meghajtó. A hozzávaló segédprogramok (automata mentés) magán a HDD-n kaptak helyet, ami egy igen ügyes megoldás. Részemről egyből töröltem is őket. Eredetileg FAT32 fájlrendszerre volt formázva, de simán hagyta magát NTFS-íteni.

 

 

   Hol találok egy hőmérőt? Itt van ráragasztva az előszobaajtóra. Ez történelmileg úgy alakult ki, hogy szegény hőmérő éveken át hol innen, hol meg onnan pottyant le, majd egyszer mérgemben felragasztottam az ajtóra. Ez helyes döntés volt, itt ugyanis jól látható, és eddig még sosem volt útban!

 

 

   Csak úgy üresen persze nincs értelme megmérni a doboz hőmérsékletét, mert ha jól hallottam, ha nem piszkálom, akkor lekapcsolja magát. Nem lehet hallani, hogy forog. Néha ugyan nyikkan egy picit, de amúgy kussban van. Gondoltam rátöltök néhány giga anyagot, nehogy még megfagyjon itt nekem.

 

 

A szobában 28,9 fok van.

 

 

Íme egy igen komplex mérési összeállítás. Amíg eljut odáig,
hogy mérjen valami értelmeset, addig elmegyek ebédelni.

 

 

Elkészült a sült hús, de a HDD feletti levegő hőmérséklete alig változott.
Bezzeg a konyha! Az is hülye aki ilyenkor begyújtja a gázt...
Ezentúl nyáron csak hideget eszem!

 

 

   A fekete valami egy lyuk, de most nem erről van szó, hanem a jobbra látható szimbólumról, ami lehetne akár egy olajos kanna is, de szerintem inkább lakat akar lenni. Zárva van a doboz? Persze, hogy zárva van!
  
Ez amúgy az úgynevezett Kensington-lock helye, ami egy acéldrót végére szerelt zár, amivel oda lehet lakatolni (más felépítés esetén akár számzárazni) a dobozt valamihez. (THX Drabik Ádám)

 

 

Majd pont itt fogok elakadni... És tényleg! Pontosan itt akadtam el.
A felső résen benézve látszik, hogy van ott valami, amit meg lehetne nyomni.

 

 

De hiába nyomogattam, nem engedett a doboz, ezért idővel átdöftem
a csavarhúzómmal. Nos akkor ennyit mára a garancia elvesztéséről.

 

 

Úgy néz ki, mintha már kinyílt volna, de még tartja magát.

 

 

Persze velem szemben semmi esélye sem volt a szerencsétlennek...

 

 

Felül a doboz egyik fele, alatta a másik. Alul látható az a pöcök,
ami beakad, felül viszont ugyanezen a helyen a gumiláb van.

 

 

Ezt kellett volna megtalálnom és megnyomnom.
No talán majd legközelebb...

 

 

Balra maga a szerkezet, jobbra pedig egy abból kiesett plexi fényvezető.
Az a kis plexi "t" betű viszi el a fényt a paneltől az előlapig.

 

 

Innen jön a kék fény. Ott kuksolnak a LED-ek a sötétben.

 

 

Mivel a ventilátor kimaradt, a meleg levegő bent marad. De ez tényleg
csak azért van így, hogy legyen valami okom a morgásra.

 

 

Ez bizony egy WD HDD (fene ebbe a sok hülye rövidítésbe)

 

 

Zöld erő
Mi lehet belül? Hangyák írják fel a biteket papirusz tekercsekre növényi tintával?

 

 

   Részemről nagyon csípem ezeket a mindenféle szabványszimbólumokat. Szerintem ha terveznék ilyeneket magam, majd jól teleszórnék vele valami terméket, a kutya sem venné észre...

 

 

Az a fekete "U" alakú valami, az gumírozás.

 

 

Nem lehet kérdéses, ha idáig bejöttem, holmi csavarok már nem állhatják utamat!

 

 

Jön ez széjjel, csak még erőltetni kell egy picit.

 

 

Ez a szép zöld panel a SATA - USB illesztő.

 

 

   Íme egy panelba forrasztott SATA csatlakozó. Ügyes! Semmi kábel, csak rá van tolva a HDD-re. Persze mi van akkor, ha HDD-t akarunk cserélni a dobozban, és a másikon nem pont ott van a csatlakozó, mint a WD gyártmányú wincseszteren? Ez az eset persze nem fordulhat elő, ugyanis a csatlakozó helye szabványos. (THX sok mindenki)

 

 

   A mini USB-vel részemről azért nem vagyok kibékülve, mert ide simán befért volna egy normál aljzat. Persze mindegy, hiszen mind a kétféle kábelvég itt hever az asztalon.
  
A HDD amúgy nem kényes az idegen kábelre, mert minden gond nélkül elment a fényképezőgéphez adottal. Ez bár így hülyén hangzik, de szabvány ide, szabvány oda, voltak olyan HP nyomtatók, amik csak a saját hozzáadott kábelükkel voltak hajlandók stabilan működni.

 

 

Mikor ezt megláttam, azt hittem róla, hogy a ventilátor tápcsatlakozója.
Korai volt az öröm, mert ebben a fekete kockában a LED-ek laknak.

 

 

Kivettem a tepsiből a panelt. Ne kérdezd miért, kivettem és kész!

 

 

   Biztosan létezik ennek a szerkezetnek FireWire portos változata is, ugyanis ott van a csatlakozó helye a panel bal szélén. Gondoltam botorul, de nem! Baloldalt ugyanis a reset gomb helye látszik. (köszönet mindenkinek, aki elolvasta helyettem a panelen a feliratot)

 

 

Beillesztem.

 

 

Majd megnyomom és már bent is van. Mikor először próbáltam, akkor is sikerült.
Persze akkor sokkal jobban izgultam, mint most, de az egy másik történet...

 

 

Nem nehéz összerakni, épp csak oda kell illeszteni
a dolgokat a helyükre, majd kicsit megnyomni.

 

 

Nem tudom mit építek legközelebb, de én is rakok bele kék LED-et!

 

 

   Nem felejtettem el visszarakni a LED-ek fényvezetőjét. Szóval tényleg csak meg kell nyomni a fedelet, és akkor a helyére ugrik. Remélem soha többet nem kell szétszednem. Persze most sem kellett volna. De! Kellett! Ez nálam kényszeres...

 

 

   Túlélte a dobozka a dolgot, vagyis nem rontottam el semmit. Hogy fog örülni neki a gyerek... Mondjuk nem adom oda neki csak úgy! Tegyük fel csak akkor kapja meg, ha megígéri, hogy rendesen fog viselkedni De nem ígéri meg, és ha meg is ígérné... Hurrá! Akkor most nekem van egy szép új külső USB-s wincseszterem!

 

 

   Ez a mérés lemaradt. Szóval nézzük csak meg a sebességet. Persze a számok nem mondanak semmit... A lényeg, hogy sem íráskor, sem olvasáskor nem tűnt lassúnak. Simán lehet róla akár filmet is nézni. Mi kellhet még? Jó. A gyereknek is kell egy ilyen, no de aki rosszalkodik...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.