Orosz mini TV
(ennyi pénzért miért ne)

Így hevert a piacon, a földre dobva, az eredeti dobozában. Elsőre nem jött át, hogy ez egy TV, ezért felvettem és belenéztem. Megkérdeztem, hogy mibe kerül. 200 forint, jött az unott hangú válasz. Nem volt helye alkunak. TV-t kétszázért? Na ezért nem szabad nekem kimenni a piacra! Már úgy értem, hogy én nem is nézek TV-t! Ráadásul nem is a piacra indultam, csak épp ott mentem el előtte. Mivel hétköznap délután volt, nem gondoltam volna, hogy van még ott valaki. Vagyis nekem soha semmikor sem szabad arra járnom!
Rá van írva, hogy milyen modell, csak nem tudom elolvasni.

Szellemes egy név...
Magyarul am.: TV adás
     (THX)   
Frankye

102 rubel 50 kopejka.
Én meg 200-ért vettem.
Le az árdrágítókkal!
Ez olyan szép...
Ha nem tudnám, hogy orosz, azt mondanám rá, hogy kínai.
Néha csak azért nem veszek meg dolgokat, mert nagyon piszkosak, ezen viszont egy ujjlenyomat sincs! Hát hogy álljak így ellent? Meg tudom érteni a vásárlásban, mint betegségben szenvedő embereket. Nem is mertem a piac felé menni, csak négy után. (akkor ugyanis bezár) Erre fel találtam a földön egy házilagos keverőpult maradványt. Bele is haltam volna, ha otthagyom!
De térjünk vissza a tévéhez.
A képen egy Orosz dugasztáp látható.
Kicsit szokatlan a formája. No nem csúnya, csak furcsa, amolyan oroszos. Ha jobban megnézzük, akkor jól látszik, hogy csak nem földelt konnektorba fogjuk tudni normálisan bedugni.
Íme az elmaradhatatlan plomba.
Gondoltam feszültségváltó, de csak biztosítéktartó.
Még a tartalék biztosítékok is megvannak.
Szép darab.
Akkora a képcsöve, mint mondjuk egy pakli cigaretta. Ez a TV méretre akkora, mint a VL100-as félbevágva. Gondolom valaki "fentről" túl méretesnek találta a VL100-ast.
Íme a hátulnézet. Három gombok, botantenna, csatlakozók.
Ritka nagyon semmire sem hasonlító tápcsatlakozó. Antennához meg mióta használunk jack aljzatot? Míg a jack-nek egyik fele a test, addig az odarajzolt dipólnak egyik lába sem az.
Ha már a lábaknál tartunk...
Ha kihajtom, akkor pofára esik szegénykém.
Itt felül legalább nem zavar.
Így volna jó, csak ugye ha hozzáérek, akkor egyből összedől.
Nézzük meg közelebbről a dugasztápot.
Ha mindenki meneteset gyárt, akkor az oroszok bajonettzárasat.
Gondoltam csinálok egy közeli képet. Nem sikerült. Megdörgöltem az optika lencséit, de továbbra is homályos maradt a kép. A homály belülről jött. (én is ilyen vagyok) Szemmel láthatóan be voltak mattulva a lencsék. Hogy hogyan lett koszos belülről a lencse, mikor a múltkor még jó (vagyis tiszta) volt, arra nem jöttem rá.
Persze mindegy, mert most már csillog villog.
Ezeket a bizbaszokat (blende) kiszórtam belőle.
Tessék, már itt is egy makró fotó a kiszedett plombáról. Mondjuk a plomba az kifejezetten ólomzárra utal, de az oroszok simán megoldották méhviasszal.
A képen a dugasztáp hálózati dugó része látható hátulról nézva. Négy csavar. Micsoda pazarlás... A kínaiak négy csavarral képesek egyben tartani akár egy igen összetett mechanikus szerkezetet is, úgymint nyomtató, vagy mondjuk akár egy fúrógép.
Drótok, alkatrészek, rendezetlenség...
Az a barna ott hátul, az egy diódahíd. Az ember egy idő után megszerzi az alapvető rutint, így ha ránéz egy alkatrészre, akkor tudni fogja, hogy mi az. Ez alól kivételt képeznek az orosz cuccok. Ezekről sokszor eldönthetetlen, hogy mi akar lenni.
Egyszer (s másszor) bedöglött a Color Star színes tévénk. Ez mint köztudott jórészt orosz alkatrészekből volt összeszerelve. Elővettem a hozzávaló javítós könyvet. Pár perc alatt rájöttem a rajzból és a hibajelenségből, hogy hol a hiba. Az a dióda rossz! (mutattam rá a rajzra) Már fél órája matattam a dobozban, de még nem volt meg a dióda. A dióda végül meglett. Úgy nézett ki, mint egy Negró cukorka, melynek végein lábak vannak.
A leginkább zöld színre emlékeztető alkatrész egy kondenzátor, a kék színre hasonlító pedig egy kis tekercs.
Ezt a színt sem volt semmi feladat kikeverni!
CCCP
Hol van ez már...
Úgy látszik, hogy a csomót nem csak én használom tehermentesítőnek.
Összeraktam a dugasztápot, visszanyomtam a viaszt.
Talán megúszom. Kevesebbért is vittek már embert a gulágba...
A gombok egészen egyediek. Először lejönni nem akarnak, aztán meg visszarakni nem lehetett őket! No de ha végre fent vannak? Akkor meg ütnek!
Ismét egy plomba...
Az alja már lent is van.
Kockamintás nyomtatott lap.
De legalább nem zöld!
Ide van eldugva a hangszóró.
Hátulnézet. Az oroszok valamiért a vaslemezt részesítették előnyben, a műanyagokkal szemben. Gondolom a "vas és acél országa" megnevezés miatt.
Levettem a tetejét is.
Ezt a két kis pöcköt ki kellett pattintani a helyéről. Mindkettő hiányosan jött ki. Igazuk van az oroszoknak. Francba a műanyaggal, legyen inkább vas!
Fényes csillogó por látható az ujjamon. A jóféle szilíciumos trafóvasról szokott ilyen peregni, de itt nem tudom honnan jön.
Oldalnézet.
Másikoldalnézet. A csavarok egy része már nem sima sliccelt, hanem kereszthornyos. Persze valami szabványtalan horonnyal, mert kifordul belőle a csavarhúzó. Se jól meghúzni, se kitekerni nem lehet. Ezt onnan tudom, hogy kicsit lötyögtek, de hiába próbálkoztam.
Ez itt a képcső nyaka néhány kondi társaságában.
A panel kihajtható, rajta tömérdek alkatrész. Ez persze nem csoda, hiszen attól, hogy ez a TV pici, attól még az összes funkciót tudnia kell, amit egy nagy tévé tud. Szóval éppen ugyanannyi alkatrész kell bele, mint egy nagy tévébe.
Narancssárga orosz tranzisztorok. A jelölésük értelmezhetetlen. A lábaik bekötése teljesen rapszodikus. Viszont úgy általában magasabb a határfrekvenciájuk, mint a szokvány BC tranyóknak.
Orosz potméterek. Ezüstözött alkatrészekből vannak összeszegecselve. Az ezüst megfeketedik, a szegecselés kilazul, aztán találd meg a kontakthibát játék lesz belőle.
Szovjet IC.
Csavarfejek beforrasztva.
Ez meg ilyen "szedd szét ha tudod" játék.
Viszonylag jól szerelhető szerkezeti felépítés.
Még egy panel, szintén életunt színű alkatrészekkel behintve.
Félig belemezelt trafócska, dróttal odakötött kondenzátorral.
Na erről beszéltem az előbb!
Valamit sárga műgyantával ráragasztottak a hűtőfülre.
Ez egy gyárilag ilyen tranzisztor!
Ez itt az eltérítő tekercs a képcső nyakán.
Ez pedig a hangszóró hátulról. Jobbra az a fehér színű kupak viszi be a nagyfeszültséget a képcsőbe. Bárhová máshová is elviszi! Tapogatása a tévé működése közben erősen ellenjavallt.
Bekapcsoltam, működik.
Szerintem ráférne egy "összes kondi csere" típusú felújítás. No majd az új gazdája, ha lesz kedve hozzá... (jelentem elajándékoztam)

 

 

Íme az antenna masszív rögzítése...

 

 

 

Búcsúzóul egy videó, emlékbe a TV működéséről.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.