Nixi csöves frekvenciamérő
(végre)

Vannak itt olyan régi adósságok, hogy már szinte rejtegetem őket. Itt van például a nixi csöves frekvenciamérő. Ugyan nem látod, de itt van ha mondom! Csak ugye elrejtve.
Ez még nem az, hanem ez egy Tesla B4-es magnó, ebbe már belenéztünk régebben. Viszont akkor mi a fenét keres ez itt? Azt hiszem ki akartam pofozni, csak aztán úgy döntöttem, hogy van nekem ennél sokkal jobb magnóm is, s így már nem éri meg a fáradtságot. A hangszórót meg a számlálót már úgyis kiszedtem belőle. Most akkor három eset lehetséges:
- a, itt fog megrohadni ez a magnó a torony aljában
- b, öten jelentkeznek rá, hogy ez a roncs az ő szívük minden vágya
- c, évek múlva elbontom a többi B4 ronccsal együtt
Na ez az! Na ez az, hogy mit keres egy ilyen dög az éjjeliszekrénykém mögött? Azért van itt, mert felhoztam a pincéből, hogy majd szétszedem. Gondoltam ha itt van valahol a szemem előtt, akkor talán kedvet kapok hozzá. No de nem így történt. Hanem úgy, hogy inkább eldugtam.
Van itt még egy órásrádió is. Még ha csak ez az egy volna... Ezt a készüléket speciel pusztán a neve miatt vettem meg. Persze nem egy Tápi de Lux, de azért a Panashiba se egy mindennapi név!
No de folyton mellébeszélek, ahelyett, hogy végre a lényegre térnék.
Szóval itt ül bent ez a hatalmas dög. Ez egy Selena típusú orosz táskarádió. Tulajdonképpen egy VEF, csak van benne URH sáv is. Meg hangszínszabályozó. Meg térerőmérő. Meg hálózati tápegység. Dobváltó. Meg a doboza fából van. Persze mindettől dög nehéz. No de mi is a táska szó jelentése? Valami olyan dolog, aminek füle van és kézben lehet vinni. Van füle, vinni is lehet (már aki bírja), tehát stimmel a meghatározás.

 

 

Ez bizony működik!

 

 

Visszatömködtem a dolgokat, a keletkezett helyre pedig bedugtam a Terta 811-est, amihez hozzá sem nyúltam már több mint egy éve.
Töcsök mackó igen szomorúan vette tudomásul, hogy eltűnt alóla az a nagy zöld doboz, ami eddig a seggét nyomta.
No de félre a mackóseggel! Következzen végre a lényeg! Nem egy mai darab ez a műszer. Se a színe, se a formája, de ettől azért még a maga módján szép. Úgy emlékszem, hogy néhány éve egy ezresért vettem a kukáspiacon. Ne kérd, mert már régen megvan az új tulajdonosa.
A kapuidő azt jelenti, hogy ennyi ideig vesz mintát a bejövő jelből. Az "ELL" meg gondolom valamiféle ellenőrző funkció lehet. Nekem is volna ilyen a frekvenciamérőmön, csak nem működik. Nézegettem a rajzot amit készítettem, de nem csoda, hogy nem megy! Nem is értem mit akartam. A rajz szerint semmi értelme ennek a kapcsolóállásnak. Ez persze nem csoda, hiszen én meg a digitális áramkörök...
Szépen magyarul rá van írva a neve. Ez manapság nem divat. Mert ugye minimum egy jól csengő angol név kell a terméknek. Hogy az ügyfelek nem értik, az persze magasról levan... Érdekesség, hogy a hálózati zsinór a készülék előlapján megy be. Mellette a hálózati kapcsoló, még jobbra a földelő banánhüvely. A banánhüvelytől jobbra valami embléma nyoma látszik. Biztos fontos volt, mert cefetül oda van rögzítve!
Ez a doboz teteje. Szép nagy lyukak vannak rajta, melyeken át könnyedén beesik a készülékbe akár még egy hármas csavar is.
A készülék oldala. A hordfül szolgál lábként. A készülék füle mintha kicsit túl lenne méretezve, hiszen hol van ez olyan nehéz, hogy két embernek kellene vinnie!
Hátul van egy hosszú lyuk, belülről pedig egy hűtőrács.
A készülék alja. Az alsó fület kihajtva, az oldalsókat pedig fel, egy kissé felfelé néző műszert kapunk eredményül.
Ez hülyeség! Mi az, hogy ennek alul van a szemöldöke? Vagy lehet fordítva nézem? Hogy a két lyuk mit keres ott, azt mondjuk nem tudom, de az alattuk látható téglalapok gumiból vannak. Azért vannak ott, hogy a fém fül ne üsse a dobozt. De minek is dumálok, nézzük meg inkább az eredményt videón.

 

 

Legalább megpróbálták...

 

 

Bedugtam a konnektorba. Mégis mi történhet? Tulajdonképpen bármi. Igen bátran nyomok be a hálózatba mindenféle piacon vásárolt kütyüt, mert eddig még egyik sem okozott galibát. Persze ami késik, az nem múlik. Van itthon piaci hajszárító. Ha kigyullad, akkor legfeljebb bedobom a vízbe, hiszen úgyis ezért vettem.
Szépek ezek a számok, bár szerintem mind egyszerre világít.
Időalap be? Ezek szerint nem volna benne időalap? Ezt majd megnézem jó alaposan. A bal oldali csatlakozó biztosan szabványos, csak nincs itthon ilyenem. A jobb oldali meg mintha egy fél dugó lenne.

 

 

Igen, ez az!

 

 

Pár műszer még itt maradt az asztalomon, melyek ilyenkor jól jönnek. A HF jelgenerátorból veszek jelet a frekvenciamérő teszteléséhez.
A műszerzsinórok végén banánhüvely van, a műszeren viszont BNC csatlakozó. No de hol találni BNC-ről banándugóra átalakítót?
Például az "átalakítók" feliratú dobozomban.
Ez meg se röccen! Stabilan állnak rajta az összes számok.
A szocializmusban mindenen volt címke. Ha nem fémből szegecselve, akkor legalább papírból zsinegelve, de akkor is volt!
Így elsőre nem sok minden látszik benne. Titokban reménykedtem, hogy még tranzisztoros lesz a belseje. De persze nem...
Balra a hálózati trafó, míg jobbra a műszer bemeneti fokozata látható. Az egyetlen hely ahol nincs jó helyen a trafó egy műszerben, az közvetlenül a bemeneti fokozat mellett van.
ADZ12-es tranzisztor. Nem egy szokvány a mérete, mert kb. akkora lehet mint egy 50 forintos pénzérme. Szép nagy hűtőbordán Ül. Gondolom ez állítja elő az 5 voltot az áramzabáló TTL IC-k számára.
A tápegység további alkatrészei.
Szerintem ez egy szokvány 723-as IC, csak el van rejtve a típusszáma a feliratban.
A négylábú lépegetők diódahidak. Persze nem mennek sehová, mert hiába van lábuk, ha egyszer bele vannak forrasztva a panelba.
Ez a bemeneti fokozat panelja. Akad itt néhány érdekesség.
Itt van például mindjárt ez a kondenzátor. Minőségi darab, nem magyar termék. No nem mintha szidnám a magyar kondikat, de akkoriban amit gyártottunk, azok jórészt nem voltak műszerbe valók.
Ez a nagy szürke is egy kondenzátor. Na ez se itt készült! Gondolom alacsony belső ellenállású tantál kondenzátor. Kell is ide, mert a TTL IC-k rendesen rángatják a tápot, ezért azt illik jól megszűrni.
A 7413-as IC-ben két darab Schmitt trigger van. Ez az áramkör arra való, hogy határozottan kapcsoljon. Beleküldünk valamilyen jelet, mire fel ő meg eldönti, hogy az TTL szempontból igen-e vagy nem.
Itt kicsivel több az IC mint az előbb mutatott panelen, de azért nem olyan nagyon sok. Jól átlátható, szinte lerí a kapcsolási rajz a panelről.
Itt jön be a hálózati zsinór, egyből bele a hálózati kapcsolóba. Biztosíték az meg sehol!
Sikerült némileg oldalról lefotóznom a kondit. 100 mikrós és orosz! A TTL IC-k tápfeszültségét szűri. Jól látható, hogy a korabeli panelen nem volt egy tartósnak számító dolog a rézfólia. Ha nehezebb alkatrészt vagy vezetéket forrasztottak egy lyukba, akkor oda beütöttek egy csőszegecset.
- a 7441-es BCD-ből decimálisba dekódoló és kijelző megható
- a 7475-ös 4 bites tároló
- a 7490-es pedig 10-es osztó (illetve egy kettes meg egy ötös)
A 7490-es számolja a beérkező impulzusokat, a 7475-ös eltárolja a számokat, a 7441-es pedig kiírja őket a kijelzőre.
Még TTL logikai IC-k. Három orosz jut egy amerikaira.
Furcsán vékonyak a fóliacsíkok a panelen.
Hosszú drótlábú miniatűr valami.
No de nézzünk csak be a két panel közé.
A tápegység panelja alulnézetben. Itt vastagok a fóliacsíkok, aminek így is kell lennie.
A TTL logikai egység paneljának nyomtatási oldala. Nem egy bonyolult mintázatú nyáklap. Később az egyszerűbb (és kisebb) műszerek könnyebb készítésének céljából erősen összevonták a dolgokat.
Itt a nixi kijelző csövek lábainak dróttal való bekötését látjuk. Szóval azt találta ki a Texas, hogy egybeépítette a számlálót a tárolóval, a kijelző meghajtóval, és végül még magával a számkijelzővel is. Persze nem nixi csővel, hanem már 7 szegmenses LED kijelzővel. Ilyen TIL sorozatú áramkörökkel még az én szintemen se kunszt megépíteni egy frekvenciamérőt.
Összevissza van taknyolva a panel, ráadásul tele van mindenféle átkötésekkel.
Próbáltam adni neki kívülről időalapot, de semmire sem reagált. Nem forszíroztam különösebben a dolgot, mert majd az új gazdája megjavítja ha akarja. Amúgy nem egy bonyolult műszer, jól átlátható felépítmény.
Mondjuk az építmény itt ott kissé vaskos. Sok benne az "ez volt a lakatos műhelyben" típusú durung anyag. Mintha csak úgy felvett volna a konstruktőr valamit az udvaron a földről "ez biztos jó lesz" felkiáltással.
Az előlapot ötös vagy hatos csavar tartja, nem látom már jól...
...mint ahogy a nixi csöveket sem. Nem akartam lebarmolni a műszerről az elejét (akartam csak nem jött) csak azért hogy láthassunk egy csuporra való piros szín áttetsző üveggombócot.
Na ebből a műszerből ennyi elég is volt. Keresek helyette valami mást ami útban van. Vagy nagy. Vagy nincs útban és kicsi. Vagy valakinek fontos. Vagy mondjuk nekem fontos. De lehet akár teljesen érdektelen is.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.