Összeszedtem
(hogy ne csak szétszedtem legyen)

Többen kérdeztétek, hogy honnan van ez a sok vacak amit szétszedek.
- van, hogy kapom őket csak úgy
- van, hogy elkérek valakitől valami érdekeset
- van, hogy magam túrom elő a szépszámú kacatjaim közül
- van, hogy hiába nincs már hely, mégis bevásárolok
Ez a teli szatyor például egyetlen délelőtti piaci séta eredménye! A háttérben megbúvó Philips sztereó deck egy néhány nappal korábbi beszerzésből származik, és azért hoztam el, mert annyira ritka darab, hogy képtelen voltam otthagyni. Avagy kell majd a nagy magnó bemutatós projecthez.
Csak ugye mikor lesz az? Hogy nem ma, az biztos! Persze előbb utóbb kénytelen leszek nekiállni, mert a magnók ugye igencsak nagydarab dolgok, ezért foglalják a helyet, vagyis már alig férek tőlük. Mindeközben a a párom mackókkal tömi tele a szobáját. Egyszer azt mondtam neki, hogy annyit veszek ezekből a kis szőrös dögökből, míg nem fog tőlük beférni a szobájába. Na ez a project is lassan halad, hiszen jó ha eddig úgy 300 maci gyűlhetett össze.
Itthon felejtettem a kesztyűmet, amire elsőre azt mondtam, hogy na és? Mert ugye már itt a tavasz, szóval nem fog fázni már a kezem. Ha meg mégis, akkor majd zsebreteszem. Hidegnek ugyan nem volt hideg, de a szatyor füle annyira vágott, hogy még most is fájnak az ujjaim. Öregszem no! A fotón amúgy a szobamérleg látható, amint éppen 10 kilót mutat. Mármint a szatyorra. Szerencsére biciklivel voltam piacozni, így legalább nem végig vágta a kezem a szatyor füle.
Ma "csak" három medvét kapott az asszony, és még abból is az egyik egy nyúl. Mint az a második képen látható, egyből rájuk vetette magát, majd szépen elrendezte őket. Itt most a jobb oldali maci az érdekes, mert az zenél. Óraműves mechanikus un. zenedoboz van benne, ami persze hol zenél, hol meg nem. Már meg lett fürdetve, és a mosdatása közben is kiszólt néha a csapból. Most a fregolin lóg, de még nincs vége a tortúrának, mert ki lesz belezve a zenegép javításának erejéig.
Ez egy PC táp, ami olyan szépen egyben volt, a dobozában fülecskével, alig porosan, mintha csak nagyobbra cserélték volna. No persze nem ezekért a tulajdonságaiért vettem meg, hanem mert épp kellett volna egy ilyen, mire fel halott a szentem. Van egy olyan érzésem, hogy ezt is szét fogom szedni. De hogy ezt mégis miből gondolom...
Egy kínai fazon árulja.
A kínai fazon árúja,
nem bizalomgerjesztő,
hisz ő a bóvli terjesztő!
Ez amúgy egy fogókészlet, ami rém ratyinak néz ki. Persze nem nekem kell (hiszen nekem vannak viszonylag normális szerszámaim), hanem a páromnak vettem, mert szokott ő is barkácsolni. A weblapja készülőben, de azt a fiam csinálja, ő pedig még nálam is lustább! Amúgy megnéztem közelebbről is a fogókat. Vékony drótot görbíteni és vágni pont megfelelnek.
Ez egy Nokia valami. Ha az oldaladra tűzted, akkor rád tudtak általa csipogni. A közszolgálati URH adókon ment ki az információ az éterbe, ez a kis vacak meg kiolvasta, majd kiírta azt a pár sort. Bár nagy szám volt a mobiltelefonos korszak előtt, mára már teljesen kihalt ez a technika.
Ezek itt vázák. Férfira üveget? De ha egyszer meg lettem bízva, hogy vegyek egy szép, un. "egy szál virágnak való" vázát, akkor miért ne? A jobb oldali meg apukámnak lesz. A krampusz (apukám) azt mondta, hogy hozzak neki egy vázát. Kérdeztem anyámat: Tényleg kell a telekre váza? Nem, nem kell! Mire fel azonnal vettem belőle néhány darabot a piacon. Ha az öregem elsétált mellettem, odaszóltam neki: Jaj papi! A váza! Majd elfelejtettem! És a kezébe nyomtam egy vázát. Az első néhány darabnak láthatóan örült. Most, hogy már több mint 20 vázája van, már szokta mondogatni, hogy ha lehetne nem kérne több vázát...
Ez egy floppy kábel. Ezt nem fogom szétszedni, mert ennek nem sok értelme lenne. Tényleg! Miért is nem? Sok haszna nincs, de nem is került sokba, mert csak úgy egyszerűen a földön találtam. Ha jön a közterület felügyelet, akkor ott szokták hagyni az árusok a felesleges lomokat a földön. Én meg néha elhozok ezt azt.
Ez egy PLL szintézeres rádió. Mehetne a szétszedtembe, de már el, illetve tovább is adtam. 500 forint volt, amennyi összegért egyszerűen nem lehetett otthagyni. Pláne úgy, hogy nemcsak maga a rádió, de még a doboza is megvolt! Persze működni azt nem működik, ezért rásóztam egy kiváló barátomra. Amúgy még elem is volt benne, minek okán hazafelé végig zizegett a szatyromban. A működéséről annyit, hogy mintha állna benne a PLL része. Az oszcillátor hangoló magját eltekerve, AM-en bejön a Kossuth, valamint FM-en is bejött egy adó. Majd a barátom eljátszik vele. A szétszedős dokumentálós megírós részt sajnos nem vállalta, pedig amúgy kitűnő tollú író!
Ez egy középhullámú rádió, ami kisebb mint egy gyufásdoboz, és még csak nem is kínai, hanem kanadai gyártmány. Megnéztem, mert érdekesnek találtam. Azért nem akartam megkérdezni, hogy mibe kerül, mert ugye mit morogjak magamban? Már úgy értem azért, merthogy biztos komoly ezrekről lesz szó. De az élet, illetve az eladó közbeszólt. Meglepőt, illetve 150 forintot mondott. Ritkaság, hogy nem alkuszom, de most megtettem.
Ez pedig itt a fő csapás. Na ezektől a könyvektől volt tíz kiló a szatyor! Ritkaságok, ismertek rendelésre, valamint régóta keresett polcról hiányzók. Mondjuk többször ennyi könyv volt, csak ugye nem hozhatom haza az egész piacot. A Kádár könyvek egy készülő projecthez kellenek, míg a digitális CMOS kapcsolásgyűjtemény már régóta hiányzott a polcról. (illetve volt róla egy fénymásolatom) A Digitális frekvenciamérők építése című könyvet már szintén régóta meg akartam venni. Mióta is, mióta is? Ha jól olvasom a kiadás dátumát, akkor van ennek már 24 éve! Hátul a nyitott nagy fehér könyv egy csőkatalógus. Most csináljak egy webes csőkatalógust? Nem, nem fogom megcsinálni!
Íme a beszerzett lomok szépen elrendezve. Mint az már csak a látványból is sejthető egyszerűen képtelen vagyok magamat beszerzés ügyileg visszafogni. Nekem valószínűleg ki sem szabadna mennem a piacra, mert tényleg képtelen vagyok magamat megfékezni. Ha valami érdekes dolgot látok? Azonnal megveszem! Ezek a képek szombaton készültek, amit követően vasárnap is kinéztem a piacra, és már megint nem bírtam a véremmel.

Álljon itt egy kis képes piaci beszámoló

Mivel szép nagy piac volt, akadtak árusok az utcán is rendesen. Ezen a képen a stadion oldala látszik, ahol ha ritkásan is, de azért szépszámmal ki vannak pakolva.
Ez itt már a piac oldala, s mint az látható, itt is vannak árusok. Mostanában itt nem szoktak lenni, mert ez az oldal a VIII. kerülethez tartozik, és az ottani rendőrök, illetve közterület felügyelők szétzavarják őket.
Lomok szépen kipakolva. Különböző típusú árusok vannak. Van aki:
- otthonról elhozza a felesleget
- otthonról elhoz mindent
- kukából hozza a használhatót
- kukából elhoz mindent
- nepper
A kép persze kissé árnyaltabb, hiszen van aki külföldről lomizik, vagy épp hagyatékban utazik, és persze olyan is akad aki nyaralókat tör fel. Kinek kinek vérmérséklete szerint.
Most például jobb oldalt jelentek meg a közterületesek.
Mire fel mindenki összepakolt és átköltözött a másik oldalra.
Kiürült az út Zuglói fele. Persze vannak egészen nyugodt árusok is. Őket nem érdeklik a rendőrök és a közterületesek. Elég ha a rend őrei tíz méterrel odébb mennek, már pakolnak is vissza.
Van aki így árul. Ha jönnek a rendőrök, akkor rádob egy lepedőt a kosárra, és úgy tesz, mintha ott sem lenne. Az "áru" nagy része úgyis a kukából származik, ezért nem nagy veszteség ha otthagyja az egészet az utcán.
Érdekes dolgok is vannak. Itt van mindjárt ez a két létra. Mégis ki vesz létrát kukáspiacon? Néha egészen szokatlan üzletpolitikát is látni. Például:
- nyáron karácsonyfadíszek
- nyáron bőrkesztyűk
- télen napernyők
- láthatóan legalább húsz éves lekvár / savanyúság
- mások családi képei
Ez egy igen érdekes összeállítás. Ezek nem eladó holmik! Legalábbis már nem azok. Ez a szemét, ami egyszerűen ott lett hagyva. Jórészt ezért is üldözik a lomisokat a közterületesek. Mivel elég sokat cirkálok le s fel a piacon, ezért látom ki hagyja ott az árúját piac végén. Az ember azt gondolná, hogy biztos a cigányok, csakhogy ez nem igaz! Tapasztalatom szerint fele fele...
A képen egy szemétkupac látható, az árnyékom társaságában.
De térjünk csak vissza a lényeges dolgokhoz. Ez itt már a fizetős rész. Míg az árúk a földön hevernek, addig az árak a földön járnak. Persze van, hogy elszalad a ló. Például volt kint három házilagos építésű műszer:
- tápegység
- kétsugarasító oszcilloszkóphoz
- 4,5 digites multiméter
A multiméter és a kétsugarasító szép volt, és persze érdekesnek is látszott. Értéküket persze mindössze a házilagos kivitel adta. Gondoltam darabja ezer forintig elmegyek, jók lesznek boncalanynak a szétszedtembe. Részemről az ezrest mint maximális plafont képzeltem el. Az eladó "hölgy" meg sok ezer forintokban gondolkodott. (a három közül a második kettőt pár hét múlva elhoztam olcsón)
Egy kicsit ugyan ódzkodva vettem elő a piacon a fényképezőgépet, de nem vette el tőlem senki, és még csak tiltakozás sem volt a fotózás ellen. Ennél azért jobb képet is tudtam volna készíteni, csak ugye mégsem rendezhettem át a terepet a fotózás kedvéért.
Rengeteg a kazetta, hiszen ez a média is kezd kikopni.
- először a hanglemez (vinil) ölte meg az élőzenét
- majd a szalag tett keresztbe a hanglemeznek
- az orsós magnó halála a kazettás megjelenése volt
- a kazettát kiszorította a piacról a CD
- a CD lemezek vége az internet, és persze az mp3 eljövetele volt
Amúgy meg legalább az árnyékokra figyelhettem volna a fényképezés közben.
Mondom...
Ez itt egy újabb kupac szemét. Mégis hogyan gondolta az árus, hogy elfog adni egy fél pár papucsot? Írtam is egy kisebb csokorra való történetet a piacon ellesett jelenetekből. Szinte mindig látok valamit ha kimegyek, csak nem mindig van kedvem írni. Azon gondolkodtam, hogy veszek egy mp3 lejátszót, mert azokban általában van diktafon. Hazafelé jövet felmondanám ami említésre méltó történetet a piacon láttam, hogy ha írni támad kedvem, akkor ne kelljen a fejem törnöm. Olyan hülyén nézne ki a dolog, mintha mondjuk magamban beszélnék. Ez persze már nem sokat rontana a megítélésemen, hiszen egyébként is szoktam magamban beszélni. A képen látható Trabant amúgy el van törve, amit aztán jó magyar szokás szerint megszögeltek. Ez azért már Hungarikum!
Végre egy jó kép! Ez egy autórádió forgatógombja. Csak úgy ott hevert a járdán. Persze, hogy elhoztam! No nem mintha nem volna itthon elég forgatógomb...
Bementem a piacra. Az az igazság, hogy az árukészlet szerintem kint sokkal érdekesebb szokott lenni, bent viszont mindig vannak. Bent sok a haszonleső árus (nepper), no meg az árképzés is őrültebb szokott lenni. Néha tényleg nem értem! Mondjuk egy DVD író belsejének értéke konkrétan nulla forint. Felveszem a földről, de még csak nem is a kíváncsiság által hajtva, hanem csak épp ott állt meg a tömeg. Négyezer, mondja az árus. Nem mondtam ki hangosan, hogy "hülye vagy", de leolvasta a számról. Máskor meg egy ferde tetejű SANYO deck volt, de tip-top állapotban ám, erősen nyomot áron. Láttam az áruson, hogy nagyot akar mondani, csak a számon gondolkodik. Le vagy szarva, gondolom magamban. Erre fel azt mondta, vagy inkább kérdezte, hogy: 500? Na ezt a magnót alku nélkül hoztam el. A képen látható Terta dinamó is a négy számjegyű árúk közé tartozott, amit már csak ezért is nem vettem meg, hanem vettem a dinamó az dinamó alapon később egy másikat, természetesen olcsón.
Ez már a piac oldala kint. Na itt aztán nagyon veszélyes lehajolni és megfogni az árút, mert sokszor egyből azt mondják, hogy: Kétszáz forint. Ilyenkor persze nem tudok ellenállni, mire fel egyre csak gyűlnek a szobámban a lomok.
Amit meg nem veszek meg, az meg ott marad, vagyis a képen egy újabb kupac szemét látható. Egyszer megálltam egy hasonló szemétkupac mellett. Azt hitték én vagyok az árus, mire fel próbából el is adtam egy faragott fadarabot kettőszáz forintért. Mivel ez a tétel - mint bevétel - kimaradt az adóbevallásomból, ezért valószínűleg kifognak végezni.
Már megint kapott az asszony három mackót. Vagyis nagyon szépen halad az a "nem fogsz tőlük beférni a szobádba" project. A középső egy házi gyártmányú mackó. Ezek a legaranyosabbak, az időnként már-már valószínűtlenül szerencsétlen formájukkal. A két szélső mackó mondjuk a NICI boltból való. Ezt abból gondolom (tudom), hogy még rajtuk volt a bolti matrica. Száz-száz forintot adtam darabjáért. A NICI amúgy egy igencsak drága bolt, ahol már az többe van egy kósza százasnál, ha kíváncsiságból benézek a kirakaton.
Mivel nemcsak én mosok ki mindent, hanem az asszony is, ezért éppen fürdik a három fenti medve. Persze meg kell őket mosdatni, hiszen a fene tudja hol voltak eddig. Leginkább a kukából lettek kiszedve. No de ki képes kidobni ilyen aranyos macikat?

Ismét kimentem a piacra

Ma már hétfő van. Ezt csak azért írtam, mert ilyenkor alig van piac. Ettől persze én még kimentem, de hogy ne legyen esélyem a bevásárlásra, jó későn indultam el. Mivel mjdnem dél volt, gondoltam csak nem lesz már kint semmi érdekes. Na ezt rosszul gondoltam! Ezt a kétszer három gombot a földön találtam. Mivel szép fényesek (szarka effektus), ezért nem hagyhattam őket az utcán heverni.
Ez meg valami ötletes játék. Ha nekem ilyenem lett volna gyermekkoromban... Amúgy persze volt, csak azt Merklin fémépítőnek hívták, és az nem volt ennyire haladósan összerakható, hiszen abba bele kellett tekergetni a csavarokat. Ettől függetlenül mindig megdobban a szívem ha fémépítőt látok. Már volt is itthon belőle egy dobozzal, csak elajándékoztam.
Ez az apró doboz is a földön hevert, ami amúgy egy házilagos kivitelű HBO dekóder. A magyar nép már csak ilyen. Vagyis ha van rá valami lehetőség, akkor inkább ellopjuk! Én is csináltam egyszer egy ilyen dekódert. Az Rádiótechnika újságban szépen le volt írva, hogy hogyan s miként kell. Talán a Szív tévé volt ugyanígy kódolva az AM mikron. Én mondjuk a soros LC kört (ami a zavaró jeleket volt hivatott kiszűrni) nem az antenna kábelbe szereltem be, hanem magába a tévébe a KF jelre, mert a szűrő sokkal stabilabb volt 30 megahertz környékén, mint az UHF sávban.
Ezt is a földről vettem fel. Ez egy háromlábú, azonban igen furcsa elrendezésű hálózati csatlakozó. Ha minden igaz, akkor akad hozzá valahol egy aljzatom. Az mondjuk egy jó kérdés, hogy mégis hol lehet szabvány ez a lábelrendezés. Talán az olaszoknál, mert a dugó másik oldalán erről szól a felirat.
Ez egy póniló. Ez is ott hevert a járda közepén. Nekem valahogy fáj a szívem minden eldobott játékért, még ha egy ilyen tucat kacat is mint ez. Amúgy meg már szinte minden megvolt itthon a jóléthez, épp csak ez a ló hiányozott...
Ezt a kettőt mondjuk vettem. A bal oldalit a szép színe miatt, a jobb oldalit viszont mind a Garfieldsága, mind a házi készítettsége okán. Ilyen bugyuta arcú Garfieldot még nem is láttam! A fiam szereti ezt a macskát, gondolom azért, mert mindketten ritka nagyon lusták.
Ez itt egy úgynevezett zsákbamacska. Ha az ember megrázza a zsákot, akkor izeg-mozog, valamint nyirvákol is, amin nincs mit csodálkozni, hiszen egy macska van benne. Ha elemtartója van, akkor az elektromos, tehát éppen illik a szétszedtem profiljába. No meg ott hevert az utcán elhagyottan, így hát ezt is elhoztam.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.